Отдел “Изкуство” ви кани да присъствате на кинолектория
„ОСОБЕН ПОГЛЕД” с творчеството на Братя Коен

В рубриката „Особен поглед” с модератор театралният критик и режисьор Елица Матеева варненските любители на качественото кино ще видят миналогодишния филм на Итън и Джоел Коен „Истинският Люин Дейвис”.

„Inside Llewyn Davis”, 2013, САЩ, 105 минути

  • Продуценти, сценарий и монтаж: Итън Коен, Джоел Коен, Скот Рудин
  • Оператор Брюно Делбонел, художник Джес Гончър
  • В ролите: Оскар Айзък, Кери Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд, Джъстин Тимбърлейк и др.
  • Награди: Голямата награда на журито от Кан

Филмът е показван единствено на форума So Independent в края на 2013 в София.
Оскар Айзък в ролята на Люин ДейвисНа 28 юни от 10.00 ч., в пространството на отдел „Изкуство”- Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Оскар Айзък в ролята на Люин Дейвисизкушените от света на кинематографа ще проследят в тематичен лекторски курс творческата съдба на Итън и Джоел Коен с тревогите и мечтите на последната им история, свързана със съдбата на свободния артист Люин Дейвис. Люин като Одисей пътува във времето на 60-те години на миналия век между Ню Йорк и Чикаго в търсене на късмета си. Той е изпълнител на фолк, в някои отношения неговият път наподобява творческите изпитания на Боб Дилън, а заглавието на филма идва от албум на реален изпълнител на фолк музика, приятел на Боб Дилън – Дейв Ван Ронк – „Истинският Дейв Ван Ронк”. В ролята на Люин публиката ще види американския актьор Оскар Айзък, който след „Драйв: Живот на скорост”(2011) отново си партнира с Кери Мълиган. Феновете на поп изпълнителя Джъстин Тимбърлейк ще открият своя любимец в нетрадиционно амплоа: на изпълнител на фолк музика. Джоуел и Итън Коен са си изградили репутация на едни от най-особените и изпълнени с фантазия кинотворци в края на ХХ век. С комбинация от проникновена ексцентричност, черен хумор, много ирония и често брутално насилие, филмите на братя Коен са станали синоними на стил, който отдава почит на класическите американски жанрове – особено film noir, като при това твърдо остава в рамките на съвременния постмодернизъм. Братята Коен са създали достатъчно филми, за да се утвърдят като двама от най-завладяващите творци в американското и световно кино.
Техни проекти са „Crimewave”, „Да отгледаш Аризона” (1987) , „Прохода Милър” (1990), „Barton Fink” (1991), „Бартън Джоуел и Итън КоенФинк”. Филмът „Генерално пълномощно” (1994) за жалост е разочарование за аудиторията, но комедията „Фарго” (1996) им донася „Оскар” за най-добър оригинален сценарий и за най-добра актриса на Франсес Макдорманд, за която Джоуел е женен от 1984.
Следва работа по доста филми, сред които още един, който носи на Джоуел третата награда за най-добър режисьор в Кан „The Man Who Wasn’t There”.
Последната творба на Братя Коен е „Истинският Люин Дейвис”. “В него те се опитват да бъдат минорни. Но, тъй като героят не е особено симпатичен, а скиталчествата му се нижат отстранено-равно, съпричастието е невъзможно. Из подсъзнанието ми продължават да прелитат естетски кадри, но филмът ме остави студена като улиците на Манхатън.”
Кинолекториите са съвместна проява на отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна и Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо”.

Споделете