Димитрина Табакова
„Стъпалата към храма : принципи на обучението по цигулка”
Димитрина Табакова е цигулар с дългогодишен опит. Тя е ученичка на известната Недялка Симеонова, от която наследява усет към фино музициране и цигулково майсторство. Табакова е солист, камерен изпълнител, концертмайстор, педагог. В книгата си тя се позовава на принципите на обучение по школата на Йозеф Йоахим, Леополд Ауер и Недялка Симеонова, големи имена в цигулковата педагогика. Книгата започва с думите: „Трудно е да си цигулар. Но неизмеримо по-трудно е да обучаваш някого да свири на този инструмент.” и с тях авторката показва сложността на избраното си поприще. Как да държим цигулката, как да учим наизуст, смяна на лъка, техника на лявата ръка са само част от темите, включени в книгата, предназначена за преподаватели, ученици по цигулка, виола и чело, родители, чиито деца тепърва се запознават с цигулковата магия.
„Рисуване и скициране”
Книигата е част от поредицата „Арт отговори” на издателска къща „Книгомания” и дава професионални отговори на въпроси, задавани от всеки художник. Редактор и консултант на изданието е Вера Кърноу, американска художничка с богат опит в писането на книги за рисуване и скициране. В предговора тя казва: „…всеки може да се научи да рисува, а за да постигне това, трябва просто да рисува. Ключът към подобряването на уменията е да се прави редовно.” Въпросите са разпределени в девет глави: Средства и приложни техники; Друго оборудване; Основни практики; Нюанс, цвят и композиция; Работа на открито; Природни и градски пейзажи; Фигури и животни; Натюрморт и цветя; Видове подход и стил. Книгата е предназначена за всички, които обичат изобразителното изкуство.
Ивайло Иванов
„Часовниковите кули в България и сградите с часовници в началото на XXI век”
Преди близо 15 години авторът на книгата, воден от интереса си към времето, часовниците, които го измерват и сградите, на които се поставят те, решава да направи „моментна снимка” на часовниковите кули в България. Проектът отнема по-дълго време от първоначалните му намерения и след повече от 45 хиляди километра, множество срещи, интересни разкази, снимки, Ивайло Иванов ни предлага задълбочен анализ на над 50 часовникови кули и 180 сгради с часовници в български градове, села, манастири. Богатият снимков материал и подробното описание на всяка часовникова кула и сграда правят книгата интересна за архитекти, историци и за всички родолюбиви българи.
Борислав Дряновски
„Архитектурни паметници на територията на Район Одесос, община Варна”
Много са архитектурните паметници, разположени в централната част на Варна. Те са носители на историята, отражение на живота на града, навяващи носталгия по отминали времена, понякога ухажвани, понякога позабравени, но несъмнено носещи духа на нашия град. Борислав Дряновски, варненец, познаващ подробно историята на Варна и нейната архитектура, ни поднася задълбочен разказ за емблематични сгради, разположени в район „Одесос” на града. Своеобразната разходка по централните варненски улици ни води в храмове, обществени сгради и частни домове. Годината на построяване, архитектът, проектирал сградата, нейното предназначение са само част от предоставената ни информация. Всяка статия е илюстрована със снимка и съпроводена от паралелен текст на английски език.
Звезделин Минков
„Малки спомени за големия Парцалев”
Звезделин Минков е български актьор-комик и имитатор. Сред най-добрите му имитации са на Тодор Живков, Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков. С Парцалев ги свързва приятелство, продължило само 10 години (последните 10 от живота на големия български комик), но оставило незабравими спомени в сърцето на автора на тази малка книжка, носеща необикновен заряд от емоции. С голяма любов са описани срещите мужду двамата актьори. Ставаме съпричастни на множество случки от живота на Георги Парцалев и като че ли пред нас той се изправя по-жив отвсякога, чуваме характерния му глас, а 25-те години, в които актьорът не е сред нас изчезват и ние отново сме зрители, а той – нашият любим актьор.
Георги Тошев
„ABBA : любов, триумф, раздели”
Журналистът Георги Тошев работи 10 години по създаването на тази книга за една от най-известните и най-продавани групи в света. След множество проведени срещи и задълбочен анализ на явлението „ABBA”, авторът ни поднася историята им такава, каквато е, истинска и неподправена. За книгата той казва: „Тази книга е пъзел, а може би кръстословица, която едва ли ще реша изцяло…Историята на АББА не е сензация! Тя е обикновена среща на необикновени таланти. Те преживяват своето лично Ватерло, но не се оставят то да бъде единствено. Историята им наподобява филм. Не холивудски, а шведски. В нея съжителстват елементи от великата северна сага, преплитат се триумф и трагедия, богатство и бедност.”

Споделете