„Особен поглед“ – Кейк

Дженифър АнистънПоредната среща с доброто, авторско кино предлага през юни рубриката „Особен поглед“ в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна. 20 юни от 10.00 ч. публиката ще се запознае с творческия път на актрисата Дженифър Анистън, а прожекцията, която за първи път ще бъде представена пред широка аудитория е номинираният за Златен глобус (главна женска роля за Анистън) „Кейк“ от 2014.
Дженифър Анистън е родена на 11 февруари 1969 г. в Шърман Оукс, район на Лос Анджелис. Баща ѝ, гъркът Янис Анастасакис (Джон Анистън), е актьор, известен с ролята си в сапунения сериал „Дните на нашия живот“. Той сменя гръцкото си име Анастасакис на по-американски звучащото Анистън. След година, прекарана в Гърция, семейството се връща в САЩ и се установява в Ню Йорк, където баща ѝ печели роля в сапунения сериал „Love of Life“ и по-късно в „Search for Tomorrow“. През 1985 семейството се премества в Лос Анджелис, където баща ѝ вече се снима в „Дните на нашия живот“.
Дженифър Анистън се е снимала в над 50 игрални филма и телевизионни поредици, най-известната от които е „Приятели“. Продуцентите искат да я ангажират за ролята на Моника Гелър, но тя ги убеждава да я вземат за тази на Рейчъл Грийн. Благодарение на ролята си на Рейчъл, тя си спечелва световна слава. На 29 юли 2000 г. се омъжва за секссимвола Брад Пит, с когото се разделят в началото на 2005 г. Има шест номинации за престижната телевизионна награда „Еми“ през периода 2000–2009 г., като печели единствено тази през 2002 г. През 2003 г. печели и „Златен глобус“ за ролята си на Рейчъл в ситуационната комедия „Приятели“.
Модератор и водещ на лекторията е театралният критик и режисьор Елица Матеева.

„КЕЙК” – когато Дженифър Анистън ти направи торта

Клеър има своите демони, посещава група за подкрепа, в която жертви са прекарали кошмарни травми, които си споделят. Нашата среща с Клеър започва, когато всяка от жените в нейната група трябва да се раздели с Нина. Проблемът е: Нина се е самоубила. Някои от групата задават въпроси на Нина, а терапевт отговаря вместо Нина. Идва ред на Клеър и тя започва да описва с подробности самоубийството на Нина: височина на скока, как се е разбила върху движещ се камион, какви следи е оставил от удара трупът й. Ситуацията е странна, дори шокираща, а поведението на Клеър е абсурдно. Клеър е развила в комуникацията си особена бариера, защото не може да преодолее своята загуба. Катастрофа, смърт на дете, сковаваща болка, белези за цял живот, непрекъснато дрогиране с обезболяващи, прекомерна употреба на алкохол.
Сюжетът на филма „Кейк”(2014) обаче се развива твърде неочаквано, защото Клеър се запознава със съпруга на Нина и стават повече от приятели. Но и Нина се появява като въображаема приятелка и драмата придобива елементи на магически реализъм. А на финала на „Кейк” освен шоколадова торта има и неочакван развой, но нека да Ви го спестя, защото той наистина превръща иронично-депресиращият „Кейк” в позитивно откровение. Най-голямото откритие за „Кейк” е присъствието на Дженифър Анистън. 46-годишната телевизионна звезда от сериала „Приятели” с награди „Еми” и „Златен глобус” за веселата сапунка изненадва с визията си на: тромава, подпухнала пухкавелка, чиито мудни жестове и движения са в тотален контраст на поредицата от участия в романтични и сладникави комедии. Навярно комедийният й потенциал помага, за да обогати с горчива ирония играта си, но в „Кейк” Анистън е актриса-звяр, а белязаното й с белези лице я отдалечава от слънчевата й усмивка. Свикнали сме да възприемаме Анистън като секси хубавелка с пърхащо поведение, но в „Кейк” нейната тъга и безпомощност задържа дъха.
Режисьор на „Кейк” е Даниел Барнз („Звяр”, „Фиби във вълшебния свят”), а другите участващи актьори , дори в пистолетните си роли, правят впечатление: Уилям Мейси, Фелисити Хафман, Ана Кендрик (Нина). Неотстъпваща по сила на въздействие е и мексиканската актриса и режисьорка Даниел Барнз - режисьорАдрина Бараза (Силвана). Номинациите на критиката и „Златният глобус” се изплъзнаха на Анистън, но тя заслужава статуетката, защото играта й е забележителна и показва истинската си мощ – разтърсваща, непредсказуема, без излишни жестове, изтрила клишето на романтична празноглавка. Първият фестивален показ на „Кейк” бе през есента на 2014 в Торонто, а филмът официално започва своето разпространение в Америка на 23 януари 2015.
Заснетият край Игъл Рок, Калифорния „Кейк” е носител на наградата за филм на годината на сп. „Пийпъл”- за най-добра актриса (Дженифър Анистън). Нискобюджетната драма е чудата история, която ни дарява с любов и ни подсказва, че никога не е късно да си простиш провалите и да се научиш на търпение. А когато Дженифър почука на вратата ви с шоколадова торта, направена от тийнейджърка-автостопаджийка, със сигурност ще ви се случи нещо неочаквано.

Етикети:, ,

Публикувано на: 1 юни, 2015 от Отдел "Изкуство" Рубрика: Афиш