"Мистериозно убийсто в Манхатън"Първата среща с почитателите на седмата муза през новата 2015 ще бъде посветена на творчеството на актрисата Даян Кийтън, която на 5 януари навърши 69 "Мистериозно убийсто в Манхатън"години. Поредната кинолектория в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”- Варна този път ще съчетае два жанра: литература и кино. Театралният критик и режисьор Елица Матеева ще представи издадената в края на 2014 книга „Някога пак” от Даян Кийтън (издателство „Colibri”) – неповторимо пътешествие в света на актьорската професия, искрена мемоаристика, в която всяка дума въздейства като съкровено откровение. На 17 януари, от 10.00 ч., отдел „Изкуство” очаква своите зрители и с киноакцент: „Мистериозно убийство в Манхатън” (1993) под режисурата на Уди Алън, с участието на Уди Алън, Даян Кийтън (номинация – Златен глобус за най-добра актриса в мюзикъл или комедия), Анжелика Хюстън, Алън Алда и др.

Play it Again, Sam (1972) Даян Кийтън – американска филмова актриса, режисьор и продуцент. Тя започва своята кариера на сцената със своя екранен дебют през 1970 г. Филмите, с които аткрисата става наистина популярна са тези с режисьора и актьора Уди Алън. Първият от тях е Play it Again, Sam (1972), а следващите два – Sleeper (1973) и Love and Death (1975) я превръщат в комична актриса. С „Ани Хол” (Annie Hall) (1977) Кийтън спечелва наградата на филмовата академия на САЩ за най-добра актриса.
Някои от популярните филми на актрисата са „Бащата на булката” (Father of the Bride) (1991), Клуб „Първа съпруга“ (The First Wives Club) (1996) и „Невъзможно твой“ (Something’s Gotta Give) (2003) – награда Златен глобус.
Определено трябва характер, за да напуснеш колежа на 19, да кажеш „чао“ на родната Калифорния и да отидеш в Ню Йорк с една-единствена мечта – да стане актриса. Бързо забелязват таланта й, но самата Даян е неуверена. През 1968 г. започва да играе в бродуейския мюзикъл „Коса“. Публиката ще я запомни като червенокосото момиче, което отказва да се съблече голо, докато всички останали са готови да го направят. „Не става въпрос за морал… е, може би да. Притеснявах се. Беше "Annie Hall" (1977)ме страх. Един от актьорите ми каза с много сериозен тон: – Даян, наистина трябва да се съблечеш – жестоко е да си без дрехи.“ Така и не успях да намеря нещо „жестоко“ или значимо в това да останеш гол“, твърди актрисата. Никога не е обичала да се разголва и в живота. Рядко разказва за лични неща в интервюта, джентълменски мълчи на тема „мъжете й“.
Даян Кийтън се притеснява, че е прекалено висока. Уди Алън се притеснява, че е прекалено нисък. Свалят обувките си и застават един до друг. Обикалят няколко пъти сцената, хванати за ръка. По-висока е с два сантиметра. Става, не е фатално. Така протича прослушването, на което Даян Кийтън получава ролята в пиесата Play It Again, Sam. Какво ли щеше да стане, ако беше с три сантиметра по-висока? Един от най-големите тандеми в киното можеше никога да не се осъществи, ако Уди не бе събрал смелост да я покани на среща. Светът ще открие таланта на Уди Алън като режисьор и сценарист и невероятния чар на Даян Кийтън като актриса. Нежната им и странна любов ще продължи 6 години. Те никога няма да говорят за чувствата си. Обичат се тихо и търсещо. Работят страстно и провокиращо. Тя се превръща в муза на Уди Алън. Правят три филма заедно – киноадаптация на Play It Again, Sam (1972), Sleepers (1973) и Love and Death (1975). И тогава се появява тя – ролята на живота й, филмът на живота му – „Ани Хол“ (1977). В него той е невротичен нюйоркски комедиант, а тя е неговата равна по невротичност и екстравагантностДаян Кийтън и Уди Алън приятелка. Той се казва Алви, а тя Ани. Филмът дава някаква, макар и бледа, представа за отношенията им – странни, абсурдни, забавни, интелектуални, артистични. Романтичната комедия е автобиографичен разказ за странната любов между Уди и Даян. Лентата получава 5 номинации за „Оскар“. В нощта на церемонията Уди Алън свири с групата си, прибира се към два часа и си изключва телефона. Чак на другата сутрин разбира, че филмът е спечелил 4 статуетки: за режисура, сценарий, филм, а Даян Кийтън грабва „Оскар“ за актриса. Най-неочаквано тя се превръща в световна звезда и модна икона. Дрехите, с които е облечена във филма, са от личния й гардероб. Предимно мъжки костюми, вратовръзки, широки панталони, сака, шапки федора, широки ризи, закопчани до последното копче, дълги ръкавици. Момчешкият стил на бунтарката Даян Кийтън се превръща в световен тренд. Всички искат да се обличат и да са уникални като Ани Хол.
Даян КийтънСветовният успех се стоварва с пълна сила върху Даян и Уди. Но те не му се радват като двойка. Без драми и горчиви чувства двамата се разделят. Годината е 2001, а Даян Кийтън е на 55 години. И за първи път публично заявява: „С мъжете съм дотук, това, че нямам брак, не прави живота ми по-малко пълноценен. Митът за старата мома е пълен боклук. Добре, че съм актриса. Поне имах възможността да изиграя усещането да си влюбен“. Човекът, за когото й се иска да се е омъжила, е партньорът й в “Кръстникът” Ал Пачино, с когото е живяла пет години. “Но той беше още по-малко склонен към реализъм и от мен. Освен това аз бях в зората на старостта. Бедното момче. Не мисля, че това го интересуваше. И не мисля, че един дълъг и щастлив брак щеше да бъде лесен за него”, уточнява актрисата.
Но това, че Даян се е отказала от мъжете, не означава, че те са се отказали от нея. Не и според приятелката й Нанси Майърс, която режисира Даян и Джак Никълсън във филма „Невъзможно твой“ (2003). „От всички жени, които познавам Даян има най-голям шанс да накара мъжете да се влюбят в нея. Действа им като магнит.“ Проблемът е, че Даян не се интересува дали са влюбени в нея. На 69 години тя все още няма мъж до себе си. Готова е да вложи енергията си във всичко друго, но не и в търсене на любовта.
„Аз съм спасена от една дума, която никога няма да разбера, но винаги ще чувствам. Аз съм спасена от любовта.”– Даян Кийтън.

Споделете