Поредна доза качествено кино, поднесена с любопитна кинолектория очаква почитателите на седмото изкуство в отдел „Изкуство” – РБ „Пенчо Славейков” – Варна. На 27 септември в обичайния час (10.00) ценителите на киното ще са част от незабравимо пътуване в света на режисьора Педро Алмодовар, който на 25 септември става на 65 години. В рубриката ”Киноюбилей” ще се покажат непопулярни кадри от периода на Алмодовар като певец, а ценителите на изкуството със запазената марка Алмодовар ще преоткрият творчеството през годините му. Специален акцент на кинолекторията е филмът на Алмодовар от 1995 г. „Цветето на моята тайна” с участието на: Мариса Паредес, Хуан Ечанове, Роси де Палма, Чус Лампреаве, Хоакин Кортес, Мануела Вергас и др. Филмът е със седем номинации за „Гоя”-1995 (за режисура) и за най-добра актриса (Мариса Паредес). В „Цветето на моята тайна” се интерпретира темата за самотата, която може да се преработи в творчески импулс, докато чувствителността на твореца има сили и капацитет да се позовава на крехките емоции. Драмата на централния персонаж Лео (Мариса Паредес) представлява криза на безпокойството, предизвикваща вцепеняване на емоцията. Лео е писател на романи, изпълнени с любовна болка и страдания-в духа на испанското Цветето на моята тайнабулевардно възприемане на мелодрамата за невъзможната любов. В „Цветето на моята тайна” всеки от персонажите живее сякаш двойствен живот и крие факти от биографията си. Страсти, любовни болки и разбира се оригинално разработени, психологически достоверни светове ни представя творчеството на Алмодовар.
Роденият в Ла Манча испанец Педро Алмодовар Кабайеро е извоювал място сред най-великите режисьори в историята на киното. Той е едно от най-ярките имена в новата вълна творци, утвърдили се в испанския кинематографичен живот. След пристигането си през 1967 г. в Мадрид, Алмодовар се влива в кръга на артистичната бохема, сътрудничи си с авангардната театрална трупа “Лос Голиярдос”, пиЦветето на моята тайнаше статии и разкази за андърграунд списания, публикува пародийни мемоари под псевдоним и дори участва в роксъстав. Някои негови филми са “Жени на ръба на нервна криза” (Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios, 1988, отличен на фестивала във Венеция, а също и с Европейска филмова награда), “Високи токчета” (Tacones Lejanos, 1991), “Кика” (Kika, 1993) и др. Любимият жанр на Алмодовар е мелодрамата. Върху неговия стил оказват влияние американските мелодрами от 40 и 50-те години на миналия век, черните комедии на испанските режисьори Фернандо Гомес и Луис Берланга, а също така и филмите на великия Луис Бунюел. Той смело съчетава трагедията и фарса, но филмите му си остават оригинални и индивидуални със своя стил и Педро Алмодовар дълбочина на внушенията си. За “Говори с нея” (2002) Алмодовар получава признание и като забележителен автор на сценарии – отличен с “Оскар” в раздела за най-добър оригинален сценарий. А излезлият през 1999 г. “Всичко за майка ми” се превърна в един от най-награждаваните филми в историята на киното. Алмодовар се пошегува със себе си и публиката като засне през 2012г. „Свалки в облаците”- твърде повърхностен за фантазията и възможностите на матадора на мелодрамата филм, но за талант от ранга на режисьора подобни киноексперименти с вкуса на феновете са простим грях.

„Киноюбилей” е образователен модул, с модератор и автор: театралният критик и режисьор Елица Матеева, осъществен с подкрепата на: Регионална библиотека – Варна и Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо”- Варна.

Споделете