Рембранд е роден през 1606 г. в град Лейден. Той е известен с творбите си в областта на живописта и графиката. Цялото му име е Рембранд Харменсзон ван Рейн, което означава Рембранд, син на Хармен от Рейн – реката, която тече през Германия и Нидерландия и чиито води минават край мелницата на семейството. Докато живее в Лейден, художникът развива усилено своя талант. Още на 14 години започва да учи при местния творец Якоб Исаксзон ван Сваненбург, рисуващ предимно исторически сюжети. Няколко години по-късно се обучава в ателието на Питер Ластман в Амстердам. Пъстротата и вниманието към детайла, характерни за Ластман, се срещат и в творчеството на Рембранд. Несравнимо е влиянието на първите учители на художника, но източник  на  вдъхновение за него стават и други творци: Караваджо, който си служи със светлосенките, Рубенс, изобразяващ динамичност в композициите и Тициан, който притежава майсторска техника и ясни цветове.

Основен похват в творчеството на Рембранд е използването на светлосенки, предимно златисти и пастелни тонове за изобразяване на предметите. Редуването на светло и тъмно и създаването на контраст между отделните елементи, не ги отделя едно от друго, а ги прави части на едно цяло. Сред най-прочутите картини на художника е „Нощна стража”. Истинското име на творбата е „Ротата на капитан Банинг Кок“. Сюжетът на картината представя градската стража, която излиза през портата от полутъмен двор на слънчева светлина. На преден план са осветени капитана и лейтенанта, около тях в сянка остават образите на другите стрелци. Интересното, което се открива след реставрация на картината, е че действието се развива през деня. Картината е била дълго време в мазе, покрита със сажди и заради тъмния фон е известна с името „Нощна стража”. Днес това е една от най-известните картини, въпреки че при създаването й тя не е одобрена от поръчителите, тъй като образите не са нарисувани в редица, като портрет.

Рембранд е от малкото художници, които рисуват исторически сюжети. Често изобразява сцени от Стария завет и Страстите Христови, както и теми от мисията на Христос. Огромен брой сюжети от Библията са илюстрирани от твореца. Избираните от него сцени са тези със свръхестествен елемент, тъй като вярва, че божественото винаги е до нас. Една от най-характерните библейски творби е „Буря в Галилейско море”. Това е единствения морски пейзаж на художника и представя чудото на Исус, укротяващ буря в Галилейско море.  Нарисувани са Исус, неговите ученици и още един моряк, който гледа към зрителя. Предполага се, че един от образите в картината е на самия Рембранд. За съжаление картината е в неизвестност от 18 март 1990 година, когато е открадната от музея Стюърт Гарднър в Бостън.

Докато живее в Амстердам, Рембранд се утвърждава като учител по рисуване. Той преподава живопис в продължение на 20 години. В добре разработените ателиета по онова време, каквото е на Рембранд, учениците имали задача да подготвят материалите за майстора – стриване на оцветители и смесване с безир, подготвяне на боите в палитрата, опъване и грундиране на платната. Рисувало се е с маслени бои върху платно, опънато на дървена рамка или върху дървени плоскости. Специфично било обличането на специална роба върху ежедневните дрехи, а четките, с които се рисува, били от животински косъм, със специална летва с мека подложка в единия край (мущабел) за стабилност на ръката. Обучението на учениците включвало рисуване, уроци по анатомия и перспектива, разглеждане на картини от старите майстори.

През творческия си път Рембранд създава множество автопортрети. Те отразяват различните етапи на духовното развитие на художника. В началото са експериментални, следват драматично прикрити портрети и накрая са по-откровени. Автопортретите често се определят като картини с фотографска стойност, тъй като отразяват живота на твореца. В наши дни са известни около 40 автопортрета с маслени бои, към 30 гравюри и около 10 рисунки. Един от най-отличителните потрети с маслени бои е „ Автопортрет с два кръга”, който изобразява художника в работна обстановка – на фона на два кръга, той държи своята палитра и четки. Майсторската техника на твореца представя чувство на сигурност и спокойствие.

През 60-те години на 20-ти век се създава „Проект за изследване на Рембранд”, обединяващ голям брой учени. Според тях броят на картините със сигурно авторство е ограничен на около 300. До наши дни оцеляват малко на брой рисунки на художника, но се предполага, че създадените от него са много повече от 2000. Днес картини на Рембранд могат да се разгледат в различни галерии по цял свят – като Националната галерия в Лондон, Лувъра в Париж, Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк и холандската национална галерия в Амстердам.

Споделете