Период на провеждане – 30.03.2019 – 4.04.2019, Варна
30 март – 10:00 ч. – Отдел „Изкуство“ – РБ „Пенчо Славейков“

ЛАРС ФОН ТРИЕР

Филмите на Ларс фон Триер са  тръбата на Ерихон, с която един мечтател, превърнал се в ироничен циник, успя да преодолее крепостите на ума, за да ни въведе с трясък в хаоса от емоции, разкъсващи наследниците на Адам и Ева.

“Реших да се гмурнем в суровия свят на Ларс фон Триер, провокирана от текст, който трябваше да напиша за едно списание. Докато гледах  отново филмите на датския режисьор, имах чувството, че чук ме е ударил по главата. Тогава си казах, „нищо не трябва да се спестява на зрителите“, иначе съзнанието им ще е в перманентен сън. С Ларс сме родени през април, изданието на този малък, но ангажиран с важни послания формат – също. Тогава нека заедно да видим най-доброто от филмите на щурия датчанин!

И ако някой яде пуканки в салона, или пък, ако телефонът му звъни, то нека крикът, чукът , лопатата „проговорят“ в тъмното!”

Елица Матеева – артистичен директор на „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”

За филма…

СКЪПА УЕНДИ 2005, 105 мин.

Място на действието е причудливо стилизиран традиционен миньорски град. Дик е самотно момче, за което се грижи домашната прислужница – афроамериканката Кларабел. Дик се влюбва в пистолет и го кръщава Уенди. Присъединява се към тайно общество, наречено Дендитата, в което членовете носят смешни шапки, стрелят по мишени и гледат филми за раните, нанесени от куршумите върху човешката плът. Когато местният шериф Кръгсби поверява на Дик внука на Кларабел – Себастиан, бандата се разпада по неочакван начин.

Награди: Москва – Сребърен Св. Георгий за режисура – 2005.
Режисьор: Томас Винтерберг
Сценарист: Ларс фон Триер
В ролите: Дансо Гордън, Бил Пулман, Нелсън Новела, Джейми Бел, Майкъл Ангарано, Крис Оуен, Томас Бо Ларсен.

Споделете