В отдел “Изкуство” се проведоха втора и трета среща от Арт-релаксация с водещи: Доника Йорданова – художник и Миглена Минчева – психолог. Темите бяха: “Рисуване с пръсти” и “Моделиране с глина”.

Във втората сбирка на АРТ-РЕЛАКСАЦИЯ освободихме напрежението, рисувайки с пръсти. Наричахме си неща за новата 2016 г. и изразявахме различни емоции. Творчеството предоставя богатство от символи и образи, които служат като средства, улесняващи комуникацията и прозренията.

В третата ни среща работихме с глина. Моделирахме и работихме с пръсти, развивайки фината моторика. Тя оказва влияние върху развитието на паметта и мисленето, говорната реч и писането, логическото мислене и концентрацията. Работата с глина, моделин и пластилин ни помага да се върнем към усещането за земя, за пръст, което води към заземяване.Това развива усещане за сигурност, спокойствие и уют. Чувствата могат да се изразят по различни начини. Хората могат да удрят, да стискат и да обработват глината, за да изпуснат част от тревогата, гнева и вълнението си. Работата с глина дава възможност да се работи триизмерно. Позволява на хората да моделират поведения, отношения и Аз-образи.

Споделете