Първи март или Баба Марта е един от най-любимите празници. С него символично се отбелязва началото на пролетта. На този ден всеки подарява мартеници на най-близките си хора. Те са символ на здраве, обич и дълъг живот. Художникът-приложник Ирена Кръчмарова беше на гости в отдел Изкуство и във видео урок представи как можем сами да изработим мартеница чрез сухо плъстене (иглонабиване). Ако искате да доставите радост на своите близки като им подарите ръчно направена мартеница от естествена вълна и да спазите традицията, изгледайте клипа >>>
За да се подготвите за творческия процес, Ви предлагаме кратка информация за плъстенето. То е най-стария метод за създаване на нетъкан текстил, познат на хората още от древността. Специфичното за него като техника е, че не се използва стан, специални приспособления и инструменти. При плъстенето тъканта се получава, използвайки уникалните свойства на вълната да се сплъстява чрез пране, механично търкане и/или натиск. Най-използвана е овчата вълна, но се срещат и изделия изработени от козя, камилска, заешка или вълна от лама и алпака.
Трудно е да се каже къде е възникнал този занаят, защото органичните материи не са щадени от времето. Някои от достигналите до нас образци са плъстена постелка и дреха от Гробницата на Мидас в Анталия от около 8000 г. пр. н. е. , мумиите от Тарим (западен Китай) с дрехи от плъстен кашмир от 4000 – 2400 г. пр. н. е., както и най-богатата на плъсти находка, с над 30 различни вида изделия (конски чулове, килими, апликации, женски украшения, ролки за коса и фигурка на лебед) в гробницата от Пазарък, Сибир от 6000 – 3000 г. пр. н. е.
Плъстите са характерни за бита на всички номадски племена заради тяхната здравина, топлинни качества, водоустойчивост и лесна поддръжка. Те са пренесени по нашите земи от прабългарите. Запазените образци на пана и килими в България са от XVII-XIX в. и първата половина на XX в. от районите на Странджа, Копривщица, Видин, Сливен и Ямбол.
Познати са две основни техники за обработка на вълната: мокро и сухо плъстене. При мокрото се използва топла вода, а за по-добро степване и сапун, и продължително пресоване до достигане на желания резултат. Посредством тази техника се получава изключително здрава тъкан, затова тя се използва за изработка на килими, постелки, дрехи и др. При сухото плъстене (известно още като иглонабиване) се използва игла, подложка и добре раздарачена /кардирана и разчесана вълна. Същността на техниката е оформянето на фигури чрез степване на вълната с помощта на специална игла. Използва се за изработка на малки фигурки, аксесоари и украшения.
В наши дни, този древен занаят, придобива все по-голяма популярност и съвременните майстори, вдъхновени от плъстенето, създават нови пана, бижута или украса за своя дом.


Ирена Кръчмарова е родена 1976 г. в град Стара Загора. Завършила е Художествената гимназия по Приложни Изкуства „Д. Добрович” в гр. Сливен, специалност ’’Художествена тъкан’’, а висшето си образование във ВСУ ‘’Черноризец Храбър‘’, специалност „Мода и мениджмънт в модата”. Има следдипломна квалификация по „Педагогика“, към Икономическия Университет гр. Варна и по „Арт терапия“ към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2001 г. участва в реставрирането на Храм Паметник ‘’Св. Успение Богородично’’ гр. Варна. Работила е като асистент-преподавател във ВСУ ‘’Черноризец Храбър‘’, специалност „Мода“. Възможността „да смени гледната точка” засилва интереса й към преподавателската дейност и процеса на обучение. През 2007 г. създава ателие за тъкане на вертикален стан „Шарени ритми“ и детско приложно ателие ‘’Шаренко’’, където продължава да твори и до днес. Работата й като художник и преподавател я среща с много материали, но най-голямата й любов си остава текстила. “Лекият звън на опънатите нишки, веселата игра на сапунените мехурчета с вълната и тихото гласче на острата игла не спират да ме провокират и вдъхновяват”.
През годините има различни съвместни инициативи с отдел Изкуство – ревю, изложби и арт работилнички.
Благодарим на Ирена Кръчмарова за подарената мартеница, която символизира привличане на доброто!
Надяваме се, че ще се се вдъхновите от видео урока и ще изработите прекрасни мартеници. Очакваме да ги споделите с нас на: art@libvar.bg

Споделете