Приказката за изкуството за гравиране на плодове и зеленчуци започва преди много, много Изумрудения Будагодини далеч от нашата култура, далеч от нашите възприятия. Преди повече от 700 години в красивата и загадъчна земя на усмивките, наречена Тайланд Някъде в далечината на залеза се очертават руините на кралство Sukhothai.  А там след колоните и издигащите се от земята кули, създадени от изящните ръце на майстори, в прегръдката на града се намирал Кралският дворец, който е сред най-изумителните архитектурни шедьоври в света. Заедно с храма на Изумрудения Буда този комплекс е едно от съвременните архитектурни чудеса и най-голямата “перла в короната” на тайландската столица. Наричат Банкок – Градът на Ангелите, но всъщност пълното му име е съставено от 51 думи и е вписано в книгата за рекорди на Гинес, като най-дългото име на град в света. Част от него звучи така: “Градът на ангелите, Великият град, Резиденцията на Изумрудения Буда, Непревземаемия град на бога Индра, Голямата столица с деветте скъпоценности, Щастливият град, Изобилстващ на огромни царски палати, които приличат на небесното царство, където царува превъплъщението на Буда, Градът даден от Индра и построен от Вашинакарм”…и още…и още…!

В този дворец веднъж в годината се провеждал фестивалът на Плаващите фенери или така нареченият фестивал на светлините. Пълната луна на 12-ия лунен месец от календара озарявала спокойните води на близката река в очакване на настъпващия празник. От ранно утро жените създавали своите прекрасни малки салчета, украсени богато с изкусно сплетени, увити и равномерно разпределени в кръг бананови листа. Влагайки невероятните си умения с изключителен финес, чувство за хармония, пищност и красота, с цялото си сърце и душа те довършвали фенерите, украсявайки ги с прекрасни цветя. Тези фенери, наподобяващи лотос, с настъпването на нощта щели да се понесат по тихите води на реката, отнасяйки със себе си безкрайната благодарност и почит към богинята на водата, надеждата за прогонване на лошия късмет, вдъхвайки вяра за здраве и благополучие. В по-късни времена на фестивала започнало организирането на конкурси за най-изящно произведение. Зародила се една традиция, която създава и съхранява изкуството за гравиране на плодове и зеленчуци. Днес това изкуство намира приложение в различни области от нашето ежедневие, като от традиционно дворцово то се превръща в изкуство, достъпно за всички.

Декорирането изисква време и търпение. Понякога дори само добре нарязаните и подредени плодове в чинията могат да постигнат желания ефект и да доставят невероятна наслада на окото и могат да накарат всяко злоядо дете да прояде. Подготовката за карвинг изисква много внимателно подбиране на плодовете и зеленчуците. Те трябва да изглеждат добре от всички страни, да не са наранени (здрави отвътре, зелени и твърди). При гравирането трябва да се използват много остри и островърхи ножове, които режат повърхността, без да я нараняват. При прекъсване на процеса на работа, плодовете и зеленчуците се покриват с влажна кърпа. Съхраняват се в хладилник. Ако се работи с тиква, за предпочитане са така наречените цигулки. След изработването на листа, цветя и малки животни от морков, ряпа или лук е необходимо те да се поставят известно време в разтвор от студена вода с лимонов сок. При изработката на букет от цветя, той се напръсква с вода и се поставя в голям найлонов плик, който се съхранява на студено.

Китайско зелеТрадицията започнала с безбройните плаващи фенери е носена във вековете, съхранявана от хората и предавана от поколение на поколение. В Тайланд и днес може да видите на всяка маса, количка или сергия един или няколко плода, превърнати от сръчните ръце на готвачите в цветя, митични животни или просто екзотични орнаменти благодарение на изкуството Карвинг. В Тайланд отношението към храната е не просто задоволяване на човешка потребност, а философия и естетика, която трябва да носи радост и да прави по-хубав света около нас! А прекрасните дворци и храмове преливащи от злато и изящна архитектура, невероятните плажове и спиращи дъха с красотата си коралови рифове и вечно зелената джунгла придават неповторимата екзотичност на Азия!

Споделете