„Успяхме и тази година да подготвим третото издание – повод за радост и лична гордост, защото всичко се случва с приятели. Докато съм във Варна, ще Ви забавлявам и занимавам с моята страст – киното. Най-важната задача, която съм си поставила е да работя с млада публика, проявяваща отношение към авторското кино. Кино, което те подтиква към размисъл. Ако искате да продължавам в подобна посока, най-простичкото, което може да направите е: да изявите своята съпричастност към събитието в качеството на негов зрител, а за дългогодишно сътрудничество-обменяме контакти, банкова сметка и всичко ще бъде наред.
Да си преговорим какво е 5 и 1/2 скандинавски визии за култура? Това е творческо-интелектуален опит да се изгради култура на лекторските нагласи чрез експертно представяне на практики от света на киното. Да проучиш един проблем и да го представиш пред публика, така че тя да развие любопитство към темата и да допълни своите знания в съответната област е достойно за уважение дело. Защо кино от Скандинавието? Защото то е добър пример за културна стратегия-умна, модерна, мотивираща към успех и развитие.
Това е от мен за 2017-другото е здраве и душевен мир!“
Елица Матеева-артистичен директор на 5 и ½ скандинавски визии за култура
На 13 май от 10.00 ч. любителите на седмото изкуство ще се насладят на финландската комедия мърморко 2„Мърморко“. Мястото на срещата е в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна.
„Мърморко” (2014), 98 мин., Финландия. Режисьор: Доум Карукоски. С участието на: Туомас Кюро, Петра Фрей, Мари Перанкоски, Иика Форс.
На кратко за филма: След неприятно събитие през есента, възрастен и свадлив фермер е принуден да отиде да живее със семейството на сина си в града, където ще се сблъска с предизвикателствата на модерния живот.
Промяната е трудно нещо. Особено за 80-годишен мъж, който обича дома си, построен с двете му ръце, както и работата си като фермер. Обича и съпругата си, за която продължава да се грижи, въпреки тежката деменция, от която тя страда и заради която живее в старчески дом. Той претърпява неприятен инцидент с крака, който го прави неспособен да се грижи известно време и за себе си. Затова трябва да отиде да живее със сина си и нахалната си снаха в дома им в Хелзинки. Градският живот му е далечен, той не го разбира, а предизвикателствата, пред които се изправя, определено не са му приятни.
Награди и номинации:
Награда „Юси” за най-добър актьор и номинация за награда „Юси” за най-добра режисура. Номинация „Еда” за най-добра музика.

Споделете