Всички асоциират коркът с корковите тапи, с които са затворени бутилките с вино. Това не е единственото приложение на този универсален материал. Много дизайнери разработват продукти от корк с по-нестандартно предназначение и това променя досегашната му употреба.

Коркът се произвежда от външната кора на корковия дъб (Quercus suber), който расте в западната част на Средиземноморието. Корковата тъкан съдържа 89,7% газ с изключително ниска плътност. При добиването на кората свалянето й унищожава растението, защото коркът се възстановява напълно след 9 години. За добиване на корк е необходимо корковия дъб да е достигнал зрялост около 25 години. Той е с най-неравномерна структура. Девет години след първоначалния добив се събира “вторичен” корк, който вече е с по-равномерна структура. Качественият корк се добива при следващите сваляния на кората и може да се осъществява на всеки 9 години до 150-ата годишнина на дървото. Дотогава от корковия дъб могат да се снемат между 15 и 18 кори или по няколкостотин килограма корк при всеки добив. Животът на корковото дърво е приблизително 250 години. Корковите гори покриват около 2,5 милиона хектара и се намират основно в следните страни: Португалия, Алжир, Испания, Мароко, Франция, Италия, Тунис. Около 50% от корка се произвежда в Португалия.


Някои характеристики на корка

Ниска плътност – коркът е по-лек от водата. Плътността му е само 0,16 г/см3. Водоустойчивост – Коркът е непромокаем за течности и газове, поради това той не гние. Еластичност – Коркът възвръща първоначалната си форма след компресиране. Той е отличен топлинен, акустичен и вибрационен изолатор поради това, че газообразните компоненти, съдържащи се в него, са затворени в малки непромокаеми отделения, изолирани едно от друго с влагоустойчиво вещество. Пожаронеактивен – устойчив е на износване и има висок коефициент на триене поради пчелната си структура. Устойчивостта на удар е по-голяма от тази на други твърди повърхности. Натурален природен материал – естествената структура на корка съчетава мекота, гъвкавост и топлина при допир с неговата повърхност. Едно от най-големите му предимства е, че е 100% екологичен. 

Коркът в модата

Анна Гринди от средиземноморския остров Сардиния постига революционно откритие. Тя прави тъкан без мирис от модния напоследък корк. Откривателката се занимава с корка от 16-годишна възраст. Постиженията й не са случайни и са плод на дългогодишен труд, интуиция, упоритост и рационалност. Тя признава, че модата винаги е била първата й любов. След години анализи и опити тя открила нова тъкан от растителна нишка. Тъканта е мека и гъвкава като коприна, устойчива и непромокаема, годна да бъде изпирана при 30 градуса, без да се уврежда. И така коркът се появява и в модата.

От него се правят елегантни чанти, чадъри, колани, костюми и рокли (дори булчински). Коркът като материал е чудесна алтернатива на захарната тръстика и ютата. Аксесоарите от корк са красиви и екологични и могат да бъдат чудесни подаръци. Съдовете от корк са елегантни и функционални. Използването им в кухнята е напълно безопасно. Коркът е благоприятен материал и за направата на бар-столове, малка маса или шезлонг, както и за настолни или висящи лампи.

Споделете