Маноло Бланик е световно известен дизайнер и арт директор на марката Manolo Blahnik. Той заема мястото си на върха на модния подиум благодарение на производството на дамски обувки. Обувките на Маноло Бланик са комбинация от ненадмината класа, лукс и красота. Мануел Родригес Бланик е роден през 1942 г. в град Санта Крус де ла Палма на Канарските острови. Баща му бил собственик на огромна бананова плантация, разположена   далеч от града. Майката на Маноло била артистична натура, рисувала, интересувала се от мода. Тя помолила местен занаятчия да я научи  да прави еспадрили. Усърдно изпълнявайки всички правила,  усвоила този занаят. Когато еспадрилите били готови, тя позволявала на малкия си син да ги държи в ръцете си за известно време. В бъдеще, когато създавал нова колекция, дизайнерът Маноло Бланик винаги  слушал мнението на майка си. Междувременно момчето започнало само да създава обувки. Тогава за него това било просто едно забавление. Той започнал да помага на местен обущар да прави традиционни каталунски еспадрили: „Не само гледах обувки, направени от панделки и дантели, но ми беше позволено да участвам в процеса“.  Маноло украсявал обикновените еспадрили с всякакви черупки, камъчета, стъкло и монети. Когато Маноло навършил 11 години, родителите му се преместват в Женева. Майката искала синът й да стане адвокат и затова младежът влиза в Женевския университет във Факултета по международно право. Но след година става ясно, че Маноло няма интерес към юриспруденцията и се прехвърля в архитектурния факултет. След известно време Маноло  се премества в Париж. Там влиза в Художествената академия, където учи дизайн. През 1971 г. приятелката му  Палома Пикасо му урежда среща с култовата  тогава издателка на американския Vogue  Даян Вриланд. Удивена от забавните скици на обувки на младия дизайнер, тя го насърчава в работата му.

През 1972 г. в лондонския квартал Челси, Маноло Бланик открива първия си фирмен магазин и прави първата си колекция дамски обувки. Дебютната колекция носи на Маноло слава, появяват се фенове, включително модни критици и известни личности: Шарлот Рамплинг, Бианка Джагър, Джейн Бъркин, Джери Хол. Но Маноло работи не само върху създаването на продукти за своята компания. Той си сътрудничи с известни модни къщи като Кристиан Диор, Джон Галиано, Ив Сент Лоран, Оскар де ла Рента.  До 1974 г. Маноло Бланик набира популярност, за която никога не е мечтал. През 1979 г. отваря друг магазин на Медисън авеню в сърцето на Ню Йорк. Всяка колекция от Маноло Бланик става истинско произведение на изкуството. За създаването на своите уникати модният корифей черпи вдъхновение от филмите на Висконти и Кокто, от картините на Веласкес и Ел Греко, както и от традицията на Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Ив Сент Лоран. Комбинацията от удобната подметка и високия ток са отличителен белег на марката Маноло Бланик.

Дизайнерът прави скиците си сам, като  не поверява този процес на никого. Самият маестро изрязва  подметката според скицата си, след това  избирайки материала и цвета за бъдещия шедьовър, той го дава за производство. „Подметката и токът са от изключително значение за правилното разпределяне на тежестта на тялото. Затова и стриктно контролирам този процес. Естетиката не може да е в ущърб на ергономията. И досега по-голямата част от производството е ръчно, по-близо до занаятчийството, отколкото до индустрията”. Диктувайки тенденциите в света на обувките , той преобръща идеята за обичайния дизайн на обувките. Неговите  обувки, са въплъщение на  красотата и лукса. В началото на 2000-ната година култовият телевизионен сериал “Сексът и градът” увеличава популярността на марката. Главната героиня на филма, Кари Брадшоу, има истинска страст към скъпите обувките на Maноло Бланик. Критиците наричат обувките на Маноло „петата звезда“ във филма, в който първите четири са главните героини. Сините обувки на героинята са направени специално за филма.  Днес Маноло Бланик  не е просто модерна марка за обувки, тя е въплъщение на елегантност, лукс и стил. Сред феновете на дизайнера са Мадона, Сара Джесика Паркър, Лейди Гага, Виктория Бекъм, Анджелина Джоли и много други известни личности. През целия си живот Маноло Бланик се отдава на творчество и работа.  Тези, които са обули обувки “Manolo” поне веднъж, остават верни фенове завинаги. През 2017 г. Маноло Бланик отпразнува 75-годишнината си! Въпреки възрастта си, той продължава да създава  обувки  с ненадмината красота. Според думите на самият Бланик  свободата е лукс, с който няма намерение да се раздели.

Споделете