Картаген

Фестивалът се провежда през юли-август в Картаген. Представя разнообразие от събития в нетрадиционна обстановка. Добре е да знаете, че представлвнията на театъра обикновено са на френски език, като повечето започват в 22 ч., когато се захлажда.

Тунис е малка, но много гостоприемна и удивително интересна страна, която е считана за една от най-европеизираните арабски страни. През 3 век пр.н.е. държавата Картаген подчинява на себе си Южна Испания, Северна Африка, Западна Сицилия, Сардиния и Корсика. След няколкото войни, които държавата води срещу Римската Империя обаче, тя губи своите завоевания и е разрушена през 146 г. пр. н. е.

Картаген, амфитеатър

Финикийският град Картаген, (разположен на северното крайбрежие на Африка, днешен Тунис) е основан като финикийска колония през 814 г. пр. н. е. Бил основна политическа и икономическа сила в Средиземноморието, докато римляните не го превземат. На негово място те построяват нов град, на свой ред разрушен. След попадането на метрополията Тир последователно под асирийска и ахеменидска власт, северноафриканския магребски град постепенно се превръща в столица на антична презморска държавна конгломерация в Западното Средиземноморие. Името се отнася не само за града, но и за картагенската цивилизация, развила се в сферата на влияние на този град. Руините на античния Картаген се намират в непосредствена близост до днешен Тунис, а край тях е разположен съвременният дворец на президента на Тунис.

Картаген

Малкото, което се е запазило от легендарния Картаген, са следи от пунически квартал, древни пристанища, римски цирк, амфитеатър и бани. Те са пръснати из едно от предградията на Тунис и са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Но градът си остава могъщ символ и през 1964 г. се превръща в сцена на фестивал на изкуствата, един от най-продължителните в Африка и света.

В ранните си години той действително е международно събитие с участието на звезди като Луис Армстронг, Мириан Макеба и Джо Кокър, които се изявяват редом със знаменитости от Средиземноморието. Представени са всички жанрове и стилове изкуство, а публиката пристига от цял свят. Постепенно обаче фестивалът изгубва част от блясъка си и става комерсиален. Благодарение на идеите на далновидни ръководители през последните години обаче той започва да си възвръща старата слава и обществения интерес, опитвайки се да съчетае изпълненията на великолепни тунизийки артисти с участието на световни звезди. Най-новите програми включват театрални постановки, международно филмово изкуство, литературни четения на произведения на известни поети, класическа арабска музика и тунизийска традиционна музика и танци.


Представленията се организират във и около Картаген, но най-вълнуващ е спектакълът в реконструирания римски амфитеатър, където оригиналните редове за сядане побират над 7000 души. Завладяна от великолепната древна акустика и галена от мекия нощен полъх, публиката преживява магията на миналото.

Споделете