Борис Карадимчев е един от най-известните български композитори. Завършил е Консерваторията с две специалности – диригентство и композиция с преподаватели Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Марин Големинов. Композирал е в почти всички жанрове. Автор е на Концерт за валдхорна и оркестър, Струнен квартет, Рондо за кларинет и пиано, Три пиеси за кларинет, Виртуозни вариации за соло цигулка, Прелюд и фуга за контрабас и пиано, Сонатина за пиано. Борис Карадимчев е сред първите български композитори, които през 60-те години на 20 век започват да пишат забавна и танцова музика и именно това е, което го прави наистина популярен. Неговите мелодии се възприемат с лекота, лесно разпознаваеми са дори от дистанцията на времето. Повече от 300 са песните му, изпяти от най-добрите български естрадни изпълнители Емил Димитров, Георги Минчев, Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Васил Найденов и много други. Текстовете на песните са написани от доказали се имена в нашата поезия – Богомил Гудев, Димитър Стойчев, Милчо Спасов, Кръстьо Станишев, Николай Кънчев, Петър Караангов, Александър Петров. Написал е музика за около 40 игрални и 120 анимационни филма. С Пим-ПамПрез 1979 г. основава детската група „Пим Пам” и е неин диригент в продължение на много години. С множество концерти в страната и чужбина децата популяризират българската песен. Поколения млади изпълнители с любов наричат своя ръководител „папа”. Много от детските песни на Борис Карадимчев са включени в учебниците по музика.
По повод 80-годишния юбилей на композитора през 2013 г. тогавашният министър на културата д-р Петър Стоянович му връчва най-високото отличие на министерството – „Златен век” – звезда за големия му принос към българската култура. Само година след това Борис Карадимчев умира внезапно.
Copy of Шарж на Борис КарадимчевФилмовата музика заема много голяма част от творчеството на Борис Карадимчев. Първият филм, за който композира е „Началото на една ваканция“ през 1966 г. след покана от режисьора Зако Хеския. Следва работа с режисьорите Никола Корабов, Вили Цанков, Методи Андонов, Борислав Шаралиев, Иванка Гръбчева. С Людмил Кирков го свързва дългогодишно сътрудничество с филмите „Шведските крале”, “Момчето си отива”, “Не си отивай”, “Матриархат”, “Селянинът с колелото”, „Оркестър без име”. Създадените за тях песни „Хора и улици” (“Момчето си отива”), „Оставаме” и „Нашият град” („Оркестър без име”) отдавна са излезли извън пределите на киното и са се превърнали в шлагери. За музиката, написана от Борис Карадимчев филмът „Оркестър без име” получава награда от Съюза на българските филмови дейци през 1982 г. Канят го да пише музика за всякакви филми – кино, телевизионни, сериали, детски. В НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” Борис Карадимчев е професор по „Филмова музика”. Ето какво споделя композиторът относно преподавателската си дейност в интервю за сп. „Кино”, бр. 6 от 2013 г.: „Така се завъртя колелото на живота, че преподавам в НАТФИЗ, а не в музикална академия…Трябваше да имат такъв предмет – филмова музика.Тъй като и аз не съм учил такъв предмет, за да го преподавам, трябваше да измисля програма. Реших, че студентите трябва да имат преди всичко музикална култура, защото отделните правила и закономерности не са най-важното, а много по-ценно е да познават музиката, различните стилове. Да усещат музикалните инструменти – какъв е цветът им. Да тълкуват музикалната форма, усещайки, че една мелодия има свои вътрешни изречения – запетайки, точки…Това би трябвало да знаят бъдещите кинотворци и чак след това да навлезем в другата магия – какво става, когато музиката се докосне с кадъра.”


Някои от филмите, за които Борис Карадимчев е писал музика:
„Шведските крале“ 1968 г.
„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ 1971 г.
„Момчето си отива“ 1972 г.
„Деца играят вън“ 1973 г.
„Сиромашко лято“ 1973 г.
„Селянинът с колелото“ 1974 г.
„Сватбите на Йоан Асен“ 1975 г.
„Не си отивай!“ 1976 г.
„Матриархат“ 1977 г.
„От нищо нещо“ 1979 г.
„Оркестър без име“ 1981 г.
„Куче в чекмедже“ 1982 г.
„Равновесие“ 1983 г.
„Бон шанс, инспекторе!“ 1983 г.
„Вкус на бисер“ 1984 г.
„Бързо, акуратно, окончателно“ 1989 г.

https://www.youtube.com/watch?v=7HePkN89dp0

На 30 март 2018 г. се навършват 85 г. от рождението на Борис Карадимчев. В отдел Изкуство е подредена изложба от библиотечни материали, свързани с неговото творчество: ноти, DVD, CD, грамофонни плочи, статии от периодични издания и книги.

Споделете