Отдел “Изкуство” ви кани да присъствате на кинолектория.

Night Train to Lisbon
Швейцария-Германия, 2013, 111 мин.
Модератор: Елица Матеева
Очакваме ви на 17 май, събота, 10:00 ч. в Медиатеката

  • Режисьор Биле Аугуст
  • По романа на Паскал Мерсие – професор по философия и това личи в екранизацията далеч не само по главния герой. Историята се върти около една книга, откъси от която Джеръми Айрънс чете през цялото време и всички те са прекрасни и много философски.
  • В ролите – Джеръми Айрънс, Мелани Лоран, Джак Хюстън, Мартина Гедек, Том Кортни, Аугуст Дил, Бруно Ганц, Лена Улин, Кристофър Лий, Шарлот Рамплинг, Бургхарт Клауснер

„Ако приемем, че изживяваме само една малка част от живота, който е вътре в нас, какво става с останалото от него…“ пише Паскал Мерсие на първата страница от книгата. А когато от нея изпада билет за Лисабон, приключението започва.

"Нощен влак до Лисабон"

"Нощен влак до Лисабон"Реймунд Грегориус (Джеръми Айрънс) е преподавател по древни езици в училище в Берн. Той наближава своята 60 годишнина. Животът му е монотонен, улегнал, дори малко скучен, но само според общоприетото мнение. Грегориус е истински ценител на думите и на книгите и затова е и много добър в професията си. В процеса на развиването на историята има доста препратки към минали събития, които ненатрапчиво ни разкриват живота му досега.

        Случайна среща с жена, която произнася една единствена дума на португалски отключват скрити и за самия него копнежи. Това не е любовна среща, дори не научаваме името на жената. Мислейки за тази жена той попада на една книг"Нощен влак до Лисабон"а на потругалски  и по дирите на една стара история, в която са забъркани политика, предателство, доблест, смелост, любов и едно голямо приятелство. Изведнъж решава да замине за Лисабон и да се срещне с автора ѝ Амадео де Прадо (Джак Хюстън). Младият Амадео, автор на книгата, е успял за съвсем малко години да изживее целия живот, който му е бил даден, оставяйки следи в душите на всички, които са го познавали. Докато трае пътуването Грегориус започва постепенно да я превежда. Неговото търсене ще го отведе в различни краища на Лисабон, в стари и пълни с история книги и къщи, ще срещне различни хора, за да разкрие малко по малко кой е бил човекът, написал книгата, която променя всичко. Неспирните му обиколки из Лисабон разкриват противоречив портрет на умен, смел и при все това конфликтен човек, изживял творческия си апогей при режима на Салазар. Докато подрежда пъзела на живота на поета, Грегориус преоткрива и самия себе си. Датският режисьор Биле Аугуст има афенитет към подобна сложна фабула, защото именно неговата екранизация “Къщата на духовете” от 1993г. по романа на Изабел Алиенде е носител на 11 международни филмови награди.

           Романът “Нощен влак за Лисабон” се задържа с месеци в топ 20 на най-продаваните книги в Германия и е посрещнат изключително добре от критиката – нещо не чак толкова често срещано.

Гунтер Никел пише в “Ди Велт”: “Тук четенето се превръща в преживяване. Този роман е написан от един талантлив писател и брилянтен философ. Книгата се чете на един дъх и човек не може да я остави”.

Едно фантастично пътуване с влак навътре, което може да се схване като метафора за пътуването на живота.

… Накрая Грегориус ще трябва да избере къде се случва онази част от живота, която оставяме неизживяна.


[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=QkgBu_RWhIA’]

Споделете