“Крикор Азарян – алхимия на играта”
Съставител на книгата е Валентина Радинска, поетесата, която споделя живота на великия Азарян. Изданието е посветено на 80-ия юбилей на режисьора, който за съжаление той посреща в “Небесния театър”. След първата книга на Радинска за Коко Азарян “Ние с Коко”, сега тя събира в едно откровени думи за режисьора, изказани от актьори, режисьори, театрали, поети. “Чрез този сборник, посветен на паметта на Азарян – Режисьора, и Азарян – Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме.” споделя съставителят в началото на книгата. Следват думи на проф. Красимир Спасов, Марин Янев, Стефан Цанев, Галин Стоев, Мариус Куркински и много други, имали щастието да преплетат съдбите си с тази на Азарян. Изданието е съпроводено от документалния филм “45° по Азарян” по сценарий на Лилия Абаджиева.

Дочо Боджаков
“Технология на кинорежисурата”
“…режисьорската дейност се изследва най-вече като творчество и рядко се обръща внимание на нейната втора, по-неатрактивна, но не и по-малко важна страна – режисурата като професия, като занаят.” Книгата е сборник от курса лекции, които нейният автор доц. д-р Дочо Боджаков е изнесъл пред студентите си от НАТФИЗ. Позовавайки се на своя богат опит като сценарист и режисьор на театрални постановки и филми, авторът създава едно неповторимо помагало, нямащо аналог у нас. То е с комплексен характер и е предназначено за всички, които искат да се занимават с киноизкуство. От книгата ще научим за същността и развитието на режисьорската професия, изграждането на изображението, работата на режисьора с актьора, монтажа и звука, режисьорския инструментариум.

Венелин Митев
“Големите любови на българските артисти, музиканти и художници”
Венелин Митев е журналист с дългогодишна практика. През годините той е изучавал биографиите на най-известните наши артисти, певци, композитори, художници, писатели. След срещи с техни близки и проучване на архивите им, авторът осветява съдбите на своите герои с изненадваща и на моменти шокираща светлина. След книгата си “Големите любови на българските поети и писатели”, сега авторът ни повежда през живота на български артисти, музиканти и художници, за да ни срещне с Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Константин Кисимов, Апостол Карамитев, Георги Черкелов, Невена Коканова, Леда Тасева, Ирен Кривошиева, Борис Христов, Люба Велич, Елена Николай, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Иван Милев, Илия Петров и много други и да ни разкаже за трепетите на сърцата им, изживяващи голяма любов.

Димитър Стайков
“И рибите заплакаха за Велко Кънев”
“Мистичният аспект на причината за написването на тази книга е случайната ми среща с Велко Кънев на площада пред Народния театър…напомних му, че бяхме обсъждали желанието ми да пиша книга за работата му в театъра и киното. Бяхме отложили няколко пъти разговора за по-ненатоварено за него време. Каквото никога не дойде. Отново трябваше да отложим за дните, когато оздравее. И те не дойдоха. След неговата смърт трябваше да изпълня обещанието си. Без него писането се превърна в нещо като детективско разследване. Срещах се с негови приятели, с хора, които бяха влезли в живота му, с колеги, с които беше работил и като актьор, и като режисьор. Така се събра книга, която може и да изненадва с представянето на Велко Кънев в неочаквани и малко известни ситуации, които обаче го разкриват автентично и запомнящо.” Авторът ни среща с незабравимия Велко Кънев, познат на зрителите от театъра, киното, телевизията. От аматьор в Елхово до партньор на Калата в Сатиричния, той се превръща в любимец на цели поколения българи. Снимките, включени в изданието са както от личния архив на актьора, така и от негови постановки и филми.

Иван Попйорданов
“Писма до сина ми Чочо”
“Твърдението, че “времето лекува” и постепенно изтрива болката от отсъствието на най-близките хора все повече ми се струва абсолютно невярно. Напротив, връщайки “лентата” със спомени от момента на тяхното отсъствие, започваш да откриваш нови неща за тях, даваш си сметка за свои заблуди и грешни представи, почваш да усещаш чувство за вина.” Една година след нелепата смърт на актьора Чочо Попйорданов, отнела го от близките му само на 48 г., неговият баща Иван Попйорданов ни дарява с тази откровена, излизаща от сърцето “кореспонденция”, изповядваща любовта между баща и син. Целият живот на Чочо преминава пред нас, стъпка по стъпка – от раждането му, през веселите и трудните моменти до тъжния, нелеп край. Книгата е съпроводена от богат снимков материал, както от лични фотографии, така и от роли в театъра и киното на Чочо Попйорданов.

Лили Друмева-О`Райли
“Настроение с Лили: музика в 50 теми”
Лили Друмева-О`Райли е радиоводещ. Нейното предаване “Настроение с Лили” вече десет години радва своите почитатели. Именно върху теми от предаването е съставена тази книга и подзаглавието ѝ е красноречиво за нейната многообхватност. За това издание авторката казва: “Реших да напиша книга, в която да събера моите знания и опит, натрупани през последните 20 години ката музикант, автор на песни, продуцент и журналист. Много от информацията тук се базира на проведени интервюта, срещи и разговори с експерти от музикалната индустрия.” Някои от темите, които ни предлага Лили Друмева-О`Райли са: Стиловете (country, bluegrass, swing, boogie – woogie, rockabilly, rock and roll, blues и др.); Хитовете (на 40-те, 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те, 2000-2009 г.); Емоционално (тъжните песни, веселите песни, любовните песни); Великите (автори, продуценти, звукозаписни компании); Информативно (песни с най-силни дебюти, песни извън класациите, песни и изпълнителки “еднодневки”)

Адел Кей и др.
“Хоби за сръчковци”
Издателство “Книгомания” ни предлага прекрасен наръчник с 48 творчески проекта за изработка на предмети от хартия и рециклирани материали, бижута и плетене. Авторите Адел Кей, Даниел Лоуи, Мишел Пауъл и Лаура Торес са подбрали за своите читатели темите: Хартиено хоби, Рециклиране, Бижутерия, Плетене. В началото на всяка тема се обръща специално внимание на материалите и техниката на работа. Следват идеи за изработка на различни предмети. Правенето на модели е показано стъпка по стъпка и е богато илюстрирано. От книгата ще научим как се правят цветя-близалки, хартиени рози, аквариум от буркан, къдрава овца, сгъваема играчка чудовище, блестяща гривна, чорапено чудовище, плетена лента за глава, калъф за телефон, шал с мъниста, грейки за ръце и много други.

Споделете