Забравените художници на България : Творби от сбирката на Александър Керезов

Забравените художници на България  Творби от сбирката на Александър Керезов
Книгата представя картини, участвали в изложба в Галерия “Академия” на Националната художествена академия. Показаните творби са на малко известни български автори, чиито имена не са популярни и техни картини почти не са излагани. Идеята за изложба е на колекционера Александър Керезов. За себе си той казва: “Аз не се смятам за колекционер…Наричам себе си събирач – издирвам и събирам разпръснати частици и се опитвам да сглобя нещо цялостно и завършено.” Завършилите курса на обучение на Рисувателното училище след неговото откриване през 1896 г. надхвърлят 10-12 хиляди, но в публичното пространство са известни не повече от 500 имена, затова е истинско предизвикателство откриването на картина от такъв автор. Именно това провокира интереса на Александър Керезов.
Съставител на книгата е Благовеста Иванова – изкуствовед. В предговора тя прави опит за анализ на живота и творчеството на представените автори. Изданието съдържа приложение с имената на художниците според мястото, където са учили и годините на тяхното обучение.

Жул Паскин – от Видин до Париж

Жул Паскин - от Видин до Париж
Изданието е каталог на едноименната изложба, представена на различни места в страната. Тя съдържа 118 платна като 30 от тях са от частни колекции и за първи път се показват в изложба.
Жул Паскин е роден във Видин през 1885г., но живее там едва до седмата си година. От 1902 до 1905 г. живее във Виена, Мюнхен, Берлин, а след това – в Париж. По-късно става един от майсторите на Парижката школа. Освен картините на Жул Паскин, книгата ни запознава с биографията на художника. Тъй като изложбата е по инициатива на Френското посолство в България, каталогът съдържа и паралелен текст на френски език.

Шери Стоун, Анита Гидингс
Рисуване с пастели for Dummies

“Нищо не е по-цветно от пастелите. Може би се интересувате от тях, защото обичате балерините на Дега, домашни сцени на Мери Касат или танцовите зали на Тулуз-Лотрек.”

Шери Стоун, Анита Гидингс "Рисуване с пастели"

С тези думи авторите на книгата събуждат интереса ни към това лесно за употреба средство за рисуване. При тази техника не е обходимо време за съхнене и рисунките придобиват цветен и жив блясък. Това полезно ръководство за рисуване с пастели се предлага от издателство Алекс Софт. Книгите от поредицата “for Dummies” са доказани със своята простота и достъпност. Авторите са преподаватели в университети и са водили курсове за начинаещи художници. На повече от 400 страници те разкриват тънкости при работа с тази техника, подсказват ни идеи и теми за реализиране.

Кенсуке Окабаяши
Рисуване на манга for Dummies

Кенсуке Окабаяши "Рисуване на манга"
Още едно издание от поредицата “for Dummies” на издателство Алекс Софт. Този път авторът ни представя ръководство за рисуване на манга. Кенсуке Окабаяши е професионален илюстратор и още от дете е пленен от художници като Фуджико Фукио, Осаму Тезука, Румико Такахаши. В момента той ръководи курс по изобразително изкуство в студио в Художествения университет в Ню Йорк. Следвайки стъпка по стъпка инструкциите на автора, читателят ще създаде свои собствени манга герои.

Мария Давчева
Съвременните търговски сгради в България 1990-2010г.

Мария Давчева "Съвременните търговски сгради в България 1990-2010"
Академично издателство “Проф. Марин Дринов” представя труд на д-р арх. Мария Давчева, изследващ същността, състоянието и особеностите на търговските сгради в България в периода 1990-2010г. Темата е интересна, тъй като през последните години сме свидетели на неочаквано по обем и съдържание строителство на обекти с такова предназначение. Информацията е поднесена по достъпен начин, което прави книгата лесно четима не само за представители на научните среди, а и за всички, които се интересуват от проблемите на българската архитектура в последните две десетилетия. Изданието е богато илюстрирано със снимки и схеми на търговски сгради и е особено подходящо за студенти, изучаващи архитектура.

Иван Андонов

Иван Андонов
“Аз работя и се опитвам да кажа това, което мисля, на езика, който аз си избера. Дали искам да работя с езика на живописта или с езика на киното – сам избирам средствата и решавам по какъв начин да разкажа една история.”
Люба Маричкова, съпруга на Иван Андонов е съставител на това прекрасно издание за обичания български актьор, режисьор и художник. Книгата е богато илюстрирана със снимки от неговия личен архив, от роли в киното и театъра и репродукции на негови картини.
В края на книгата подробно са описани всички роли в театъра, в телевизионния театър, в киното, анимационни филми на Иван Андонов – режисьор и художник, игрални филми на Иван Андонов като режисьор, наградите, които е получил и изложбите, в които е участвал. Разгръщането на тази книга е вълнуваща среща с един истински творец, оставил след себе си трайна следа.

Споделете