„Особен поглед” – „Жените, които запяха”

„Жените, които запяха”- Апокалиптичната приказка на Реха Ердем в търсене на Бог

На 25 април от 10.00 ч. в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”- Варна в рубриката „Особен поглед” ще ви представим филма на турския режисьор Реха Ердем „Жените, които запяха”. Публиката ще се запознае с творчеството на режисьора, както и с някои от най-интересните му творби, част от които са заснети с участието на Национален филмов център-България. Модератор и водещ на събитието: Елица Матеева.

жените-плакат

Реха Ердем е изключителен турски режисьор, въпреки че в момента цялата ни киногилдия е прехласната от последното киноприключение на колегата му Нури Бигле Джейлан “Зимен сън” и сякаш критиката бяга от необходимостта да се говори за творчеството на Ердем, а в част от филмите му като партньор участва НФЦ. През последните две години благодарение на филмовия фестивал MENAR, посветен на съвременните кинооткровения на страни от близкия изток и северна Африка, столичната публика се запозна с най-новите творби на Ердем, които са високо оценени от престижни международни фестивали. Жените, които запяха е може би най-отворената към публиката творба в сравнение с предишните му бунтарски произведения, в които персонажите  са социални аутисти-жертва на фамилни порядки, политически и религиозни стереотипи. Подобно на другите му филми природата като действащо лице отново присъства със своите обитатели: елени, коне, падащи дървета, луна, нощите със своите тайнства, които не са обикновен спътник на житейските дилеми, а знак от Бог. В тази посока Ердем може би е съпоставим с отвъдокеанския магьосник Дейвид Линч. От друга страна Жените, които запяха е близък до енергията на киното на Фелини, благодарение на актрисата Бинур Кая (Есме), чието излъчване бихме съпоставили с актьорската природа на Джулиета Мазина или Мая Новоселска.

Сюжетът включва остров в близост до Истанбул, който подлежи на евакуация поради вероятността да бъде опасна земетръсна зона. Населението напуска мястото, но неочаквано се появява гостенка отвън – младата Мерием (Денис Хазгюлер). Заедно с нея на острова пристига синът на богатия Месут (Кеворк Маликян), за да прекара последните дни от живота си в търсене на прошка. Адем (Филип Ардити) е неизлечимо болен безделник, с постоянна мания да бъде обект на чуждото внимание. За здравето на хората отговаря стар доктор, който някога е извършил грях, но с добрите си дела може би изкупува вината си. Най-интересната и безспорно най-човечната странна птица е слугинята Есме, която ивършва чудотворства и винаги намира начин да общува с Бог. Жените, които се появяват в живота на Месут и доктора, въпреки усещането за наближаването на бедствието, успяват да преодолеят тревогата си с песни и така създават баланс в тягостното предчувствие за край. Островът е странно място, където всеки ден умира по един красив кон. Епидемията и спирането на комуникацията със света вещаят настъпването на Апокалипсис. На фона на тази маргинална ситуация, отношенията между героите не са лишени от страст, ревност, ирония и любов. Един глас постоянно коментира случващото се чрез облечени в тайнство и символика думи.

 

“Жените, които запяха” е чувствен филм, поредното визуално пиршество за сетивата, така характерно за творчеството на Ердем. След филма му “Космос” (2010), препускайки визуално през приключенията на “Жин” (2013) до “Жените, които запяха” Ердем е навлязъл в друг етап на естетическо изразяване. И ако по-ранните му произведения като “Слънчице мое” и “Пет времена” са съсредоточени в социалния топос на бунта, то тук все по-осезателно откриваме иносказание и мъдрост, която прегръща света като му дарява вяра и утеха в търсенето на ключа към времето, в търсенето на Бог.
Награди:
МФФ Анкара – награди за най-добър режисьор, най-добра поддържаща актриса (Дениз Хасгюлер), операторско майсторство, сценография и звук.
МФФ Истанбул – награда за монтаж.

Етикети:, ,

Публикувано на: 21 април, 2015 от Отдел "Изкуство" Рубрика: Афиш