Той е тайнствен спътник на човека от дълбока древност, способен да оздрави или да разболее неговото физическо тяло, да събуди мечти, желания и страсти, да възвиси духа до свръхестествено, божествено ниво. Да предизвика стремеж към абсолютното, толкова силен, че да се превърне в маниакална идея.

Тъкмо тази тема вдъхновява писателя Патрик Зюскинд да напише романа „Парфюмът”, чиято филмова версия излиза на български екран. Думата „парфюм” е производна от израза per fumun, който означава „чрез дима”, „посредством дима”. Обяснението е просто: в древността хората палели разни билки, за да доставят удоволствие на боговете с ухания дим. Най-популярни били растителните смоли и благовонните масла. За това се разказва още в епоса на Гилгамеш и оттам се разбира, че преди 5000 години шумерите мажели косите си с благовонно масло и масажирали с него крайниците си. Достоверни сведения за това, че хората са се научили да отделят ароматните вещества от растения и животински продукти, датират от V хилядолетие преди Христа. Най-старият писмен документ, в който се говори за лечебните свойства на растителните ухания, е плочка с клиновидно шумерско писмо. По същия начин върху глинени плочки от Месопотамия е записана и тайната на производството на благовонни вещества. В индоарийските Веди, които са на 3-4 хиляди години, се говори за розово и етерично масло от индийска тръстика. преди повече от 3000 години и египтяните познавали уханните смеси от мускус, амбра и дуриан. Дурианът е тропическо дърво, разпространено в Югоизточна Азия.

Египтяните се разкрасявали с различни козметични средства, използвали и освежители за дъха. Парфюмът бил едно от най-силните оръжия на ненадминатата съблазнителка Клеопатра (69-30 г. пр. Хр.). Любимият и аромат, възстановен по оцелели от древността рецепти, съдържа мирта, канела, кардамон, корен от перуника, лотос, шафран и риган. Ухаели дори платната на нейния кораб, парфюмирани с розова вода.
Флакони с благовония са открити в гробниците на Тутанкамон. Дори след 3000 години все още се усещал аромата. Мирта и тамян използвали при молитви, жертвоприношения, различни празници. По ценност тамянът бил равен на златото.

Съставките на парфюма на Клеопатра

Чаена розаПри гърците парфюмът имал различни предназначения. Те отдавали почит на падналите в битка воини, оросявайки ги с благоуханната течност.
В древен Рим за производството на благоуханни смеси доставяли рози от днешна Либия, теменужки от Атина, чаени рози – от Египет. През периода на големите морски открития от Ориента към Европа пътуват ароматни подправки, уханни балсами и есенции. Центрове на тази търговия стават Венеция и Неапол.

Важна глава от историята на парфюма пише Франция. Френската кралица Катерина Медичи (1519-1589) основава в Грас Лаборатория за производството на парфюми, а специалисти довежда от Италия. Градът си спечелва славата на световна столица на парфюма, непомръкнала до днес. През XIX век се увеличава борят на парфюмериите и развитието на нов отрасъл – за производството на суровини за индустрията за производство на аромати. Френската столица се утвърждава като най-големия световен парфюмериен център.

Как възприемаме миризмите и защо едни аромати ни успокояват, а други ни стимулират? Механизмът е общ за всички хора. Мозъкът е органът, който осъзнава мирисния стимул. Близо 30 години повече от 400 екипа невробиолози се опитват да разгадаят процеса. След повече от 10 години проучвания американските изследователи Линда Бук и Ричард Анел решават проблема, за което получават Нобеловата награда по медицина за 2004 г. Днес парфюмеристите разполагат с около 5000 класически и нетрадиционни аромата. Една парфюмерийна формула съдържа средно 100 елемента – както натурални, така и синтетични. Крайният резултат зависи от тяхното дозиране и съчетаване. До него се стига след огромен брой проби.
От 1978 година насам главен парфюмерист на Chanel е Жак ПолжПарфюмът разкрива своя характер бавно, на няколко етапа. Началната нотка – „главата” се проявява през първите 15 минути на изпаряването. Тя създава първоначално спонтанно впечатление за него. През това време се изпаряват най-летливите компоненти на композицията – цитрусови, тревисти, зелени, озонови, алдехидни. Нотката на „сърцето” (средната) е ядрото на парфюма, тя определя типа на аромата. Започва да се проявява след „главата” и се задържа 3-4 часа. Тогава се проявяват всички основни аромати: фруктови, цветни, дървесни, животински и др. Крайната (базисна) нотка се усеща през последния стадий на изпаряването и се задържа 4-5 часа. Тогава обонянието ни улавя животинските, мускусните, ванилените и кехлибарените миризми. Те осигуряват силата и трайността на парфюма. Всеки парфюм е смес от масла в алкохолен разтвор. Парфюмът съдържа 15-22% масла, тоалетната вода – 8-15%, а най-слаб е одеколонът – до 5% масла. Примери за класика в парфюмерийното изкуство са Chanel N5 и Shalimar. Основната съставка на Shalimar е ванилия. Такива ванилия може да се намери в някои гурме парфюми. В Shalimar тя се комбинира с други две важни съставки opopanax и бергамот. Opopanax, това е смола, подобна на смирна, която има сладък, балсамов аромат и заедно с тамяна, осигурява солидната ориенталска основа на Shalimar.

Жан-Пол Герлен, сътворяващ ароматни композиции в една от най-старите компании за козметика в Париж нарича парфюма „най-силния спомен”…

Споделете