Тончо Русев няма нужда от представяне. Това правят неговите песни – повече от 1000 на брой, превърнали поезията в музика. Няколко поколения познават и обичат написаното от него. Днес съвсем млади хора, дори деца могат да запеят негова песен. Дали това се дължи на прекрасната мелодия или на въздействащите стихове няма значение. Важното е, че комбинацията е перфектна и доставя радост на почитателите на българската популярна песен. Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в гр. Бургас. Син е на локомотивен машинист и служителка в железниците. Като дете свири на тромпет като самият той разказва, че баща му продава часовника си, за да му го купи. Може би любовта към музиката бъдещият композитор наследява от баща си, който свири на мандолина и акордеон. Тончо Русев завършва гимназия в родния си град и започва да работи в машиностроителен завод. Тук той създава музикална група за духова музика, състояща се от 60 работника. Първоначално желанието му за образование е да изучава химия, но близките му, виждайки неговия талант, го убеждават да кандидатства в Консерваторията. През 1955 г. Тончо Русев се дипломира в класа на проф. Кърпаров със специалност „Тромпет”. Следва работа като оркестрант в Бургас, Перник, София. Някои от най-важните моменти в биографията му са:

1957 г. – заедно с колеги е един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър

1960 г. – участва в Биг Бенда на Българското национално радио

1962 г. – заедно с други музиканти основава оркестър Балкантон

1972-1973 г. – ръководи отдел „Естрада“ към Концертна дирекция

1974 г. – главен художествен ръководител на създадения от него оркестър „Спектър” към МК Кремиковци

1980-1985 г. – директор на дирекция „Българска естрада“

След 1996 г. е композитор на свободна практика.

Награди:

Златният Орфей – в различни издания е печелил от 1 до 3 награда, а през 1981 г. е удостоен с Голямата награда за цялостно творчество.

Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора

Мелодия на годината

Пирин фолк

Международни награди:

1973 г.Токио – „Панаири” в изп. на Лили Иванова / 3 награда

1973 г.Париж – „Стъпки” в изп. на Лили Иванова / 3 награда

1980 г. Дрезден – „Може би” в изп. на Сигнал

1995 г.Кайро – „Нова година” в изп. на Деян Неделчев

2007 г. – награда за цялостен принос към балканската музика на “Охрид фест – Охридски трубадури 2007” / връчена за първи път

2007 г.орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата.

Песните на Тончо Русев са изпълнени от най-популярните български изпълнители – Лили Иванова, Васил Найденов, Росица Кирилова, Богдана Карадочева, Силвия Кацарова, Йорданка Христова, Катя Филипова, дует Ритон, Христо Кидиков, Веселин Маринов и много други, както и от чуждестранните – Филип Киркоров, София Ротару, Фара Мария, Дагмар Фредерик. Стиховете, по които са написани песните му са на водещи български поети – Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Петя Дубарова, Ваньо Вълчев, Павел Матев, Христо Фотев, Елисавета Багряна и др. Има издадени плочи, аудиокасети и CD във всички бивши социалистически държави и в САЩ, Англия, Франция, Италия, Испания, Турция, Гърция.

Разгледайте каталога на Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, Варна, където може да откриете музикални записи и нотни текстове на песни от Тончо Русев.

В своята дългогодишна кариера Тончо Русев е написал над 1000 песни, музика към театрални спектакли, телевизионни детски мюзикъли, филми. Повечето от песните му са се превърнали в шлагери, запомнящи се от слушателите. Няма български изпълнител, който не е пял негова песен, както и няма българин, който не е слушал такава. Насладете се на една от най-популярните песни по музика на Тончо Русев.

Споделете