Случвало ли ви се е да погледнете някоя сграда и да не можете да я забравите? А да видите архитектурен проект и да искате да научите всичко, да го опознаете до най-малкия детайл? Подобна „любов от пръв поглед” предизвиква един от най-значимите проекти на валенсианския архитект Сантяго Калатрава Palau de les Artes. Арт центърът е част от по-голям комплекс, наречен Ciudad de les Artes i les Ciencies или Градът на изкуствата и науките, на стойност EUR 400 мил. Комплексът е проектиран в по-голямата си част от арх. Калатрава и е изграден в пресъхналото корито на р. Турия. „Хората разпознават кога нещата са хармонични. Винаги съм се опитвал да доближа скулптурата и архитектурата и да покажа, че архитектурата е изкуство”, разказва арх. Калатрава. Мисията е изпълнена и подобно на изкуството сградата предизвиква емоциите и сетивата…
„Нужно е 14 години работа. Заради времето, което му посветих, и заради факта, че се отнася за музика, този проект е най-емоционалният за мен. Той представлява сливането на публиката и изкуството”, казва още арх. Калатрава.

Подобна сграда не може да се види навсякъде. Именно затова е положена специална грижа и за екстериорните пространства. Създадени са 87 000 м2 градини, 10 000 м2 водни басейни и взаимно свързани пътеки. Издигнат е и 56-метров пешеходен мост в западния край на сградата. Той води до главния вход и бокс офиса.
Когато погледнем над главния вход, забелязваме как покривът на сградата сякаш се отделя и се носи над въздуха. Елементът е с дължина 230 м. и има стоманено-бетонна носеща конструкция в западната част на сградата. Както останалите две части на външната „черупка”, той също е изработен от ламелна стомана, покрита с бял бетон. Приблизителното тегло на трите елемента е 3 000 т.
„Архитектурата не трябва да бъде хищник, който разкъсва пейзажа. Тя просто трябва да добави към него човешко присъствие”, разкрива архитектът. С атрактивната си и деликатна визия центърът доказва, че това е възможно. Подобно на обектива на фотоапарат конструкцията акцентира върху различни части на центъра. Самата сграда е с дължина 163 м2 , широка е 87 м. и е висока 70 м. Площта й е 40 000 м2.

Sala principal: Примата

Sala principal: ПриматаГлавната зала е с капацитет от 1 412 зрители. Предназначена е за оперни, балетни, театрални и всякакъв друг вид сценични представления. Местата са заобиколени от пет открити балкона. Всички те са снабдени с монитори, които осигуряват превод на няколко езика. Височината на платформата в нишата за оркестъра може да бъде регулирана. Определяща за височината й е акустиката, необходима за специфичното произведение. Площта й от 460 м2 позволява бекстейдж да се намират съставите не на едно, а на две представления. Главната сцена е с размери 17x20x36 м.
Aula magistral: Танцьорката
Главната аула се намира в западното крило на центъра. До нея се достига по страничното стълбище, което започва от главния вход. Тя има внушително фоайе, което се намира точно под върха на покрива. Дървената облицовка на стените е идентична с тази, използвана за тавана. Там са изградени лъчове от бетон. От двете страни на всеки е вградено луминисцентно осветление, което имитира проникването на естествена светлина. Залата с 400 седящи места е предназначена за представления на малки музикални групи, танци, конференции и срещи. Над залата се намира салонът за репетиции, а под нея е съблекалнята.

Споделете