Според много митове за Сътворението, светът се е излюпил от яйцето, снесено от най-висшия бог или от свещената птица. Затова народите по света смятат яйцето за символ на живота, плодородието, възраждането и дори Земята. Един гениален руски ювелир с френски корени – Карл Фаберже, претворява тази символика в уникални шедьоври. Яйце на Фаберже се нарича всяко едно от 68-те бижутерийни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговия асистент за руските царе и частни колекционери в периода 1885 – 1917 г. Петдесет и четири от яйцата са направени за цар Александър III и Николай II, 52 от тях са представени като великденски яйца. Седем от тях са направени за московската фамилия Келч. В древните култури яйцето е отъждествявано с прераждането, затова често било поставяно редом с мъртвите. В Императорското яйце Гатчински Дворец предисторически гробове на територията на днешна Русия и Швеция са открити глинени яйца – символ на безсмъртието. Галите посрещали пролетта, като правили жертвоприношение с яйца. Друидите – жреците на древните келти, почитали змийското яйце като магически източник на успехи и щастие. Според алхимиците от яйцето се раждат „материята и мисълта”. Като символ на христовата смърт яйцето е неотменима част от великденските ритуали и традиции, а творческата фантазия на Карл Фаберже – гениалния руски майстор бижутер от френски произход, го превръща в уникално произвведение на ювелирното изкуство.
Фаберже се заселва в руската столица през втората половина на 19 в. и основава голяма бижутерска фирма. Предците му напускат родната Франция близо 2 века преди той да стане известен. Името на бижутерската фирма носи неговото име и разполага с ателиета в Санкт Петербург и в Москва. В началото на 20 в. в тях работят повече от 500 бижутери, които създават шедьовър след шедьовър, предимно по поръчка на руския императорски двор, на влиятелни благородници и богати търговци.
През 1885 г. Карл Фаберже предлага услугите си на император Александър III за изработването на скъпоценно великденско яйце (със скрита в него изненада) специално за императрица Мария Фьодоровна. В сувенира от прозрачен емайл, инкрустиран със сребро, злато и скъпоценни камъни, миниатюрна музикална кутия при отваряне на яйцето изпълнява императорския химн.

Съпругата на владетеля изпада във възторг от необикновения подарък, който предизвиква фурор в целия императорски двор. Докато Александър III е жив, Фаберже изработва по едно яйце годишно. По време на царуването на Николай II вече се правят по две – едно за императрица Александра Фьодоровна и едно за императрицата майка. Съпругата на последния руски император събира най-голямата колекция от великденски яйца. Всеки Великден до 1916 г. тя, а по-късно и четирите и дъщери получават като великденски подарък по едно великденско яйце. Тази традиция е възприета и от заможните семейства. На Великден жените, които по традиция Изграждането на Транссибирската железница е голямата гордост на император Николай IIтрябвало да бъдат облечени в нови рокли се подарява по едно скъпоценно яйце. Със специално изработени от Фаберже яйца и сувенири се отбелязват и важни събития като коронясването на Николай II, откриването на Сибирската железопътна линия, пускането на вода на императорската яхта и др. След революцията само 6 уникални яйца на Фаберже остават в Кремълския музей, останалите поемат по неведоми пътища на Запад. Малко от шедьоврите са собственост на музеи, повечето потънали в частни колекции, остават скрити за очите на ценителите. А когато някое яйце се появи на аукцион в „Кристи`с” или „Сотби”, цената му надхвърля 2 милиона долара.

Яйцето – вестител на щастливи срещи. Купено от барон фон Меден като годежен подарък за своята годеница (звезда от балета на царския театър). В яйцето имало две целуващи се гълъбчета от бял халцедон със сапфирени очички, монтирани върху златна поставчица. Потомците на фон Меден, които имали щастието да преживеят Октомврийската революция и Гражданската война и да се настанят в Лондон, твърдят, че когато някое от гълъбчетата се разместело, това предсказвало щастлива среща с любим човек. 

Златно яйце на Фаберже

zlatno

Яйцето вдъхновител. Американската писателка Жаклин Брискин се сдобила на аукцион със златно яйце на Фаберже, украсено с перли, с миниатюрно люляково храстче от аметисти и малахити във вътрешността му. То я вдъхновява и й подсказва интересни литературни сюжети.
С яйцата на Фаберже се занимава италианският доктор на физическите науки Джакомо Данили. С помощта на уред, регистриращ излъчването на различни метали, минерали, както и на определени форми, той изследвал осем такива яйца. Ученият установил, че яйцата на Фаберже изострят интуицията на едни от своите собственици, други успокояват, а трети зареждат с енергия. Затова те могат да бъдат възприемани не само като красиви бижута, но и като духовно реле.
Бижутерите от ателиетата на прочутата фирма „Фаберже” работят със злато, сребро, цветен емайл и скъпоценни камъни – брилянти, рубини, смарагди. Фаберже е първият, който съчетава емайл със злато и сребро. Табакерите му инкрустирани с благородни метали, нямат аналог. Цветята от скъпоценни и полускъпоценни камъни, излезли изпод техните ръце, са по-красиви от истински. Но върхът в изкуството на Фаберже си остават уникалните великденски яйца.

Споделете