Фотографът Еркин Демир е роден през 1989 г. в Анкара, Турция. Завършва  университета Коч със специалност бизнес администрация.  От детството си младият фотограф се интересува и обича визуалните изкуства, а в студентските си години се насочва и към фотографията. За да практикува и да трупа опит, той работи дълго време като асистент в едно от студиата за модна фотография, работещи за Vogue, Harpers Bazaar и L’Officiel. Там Еркин Демир се занимава с монтажа на осветлението и помага на фотографите. В творбите си той се опитва да изрази собствената си визия за съвременната модна фотография и да създаде нещо оригинално. Фотографът  твори в свой собствен уникален стил, който е много популярен през последните няколко години. Еркин Демир създава невероятни, уникални изображения, като комбинира портретни снимки с архитектура и пейзажна фотография. Турският фотограф хармонично съчетава изображения, като по този начин пресъздава интригуващите си  композиции. Комбинирайки различни детайли в едно събирателно изображение, използвайки фотографската техника на двойната експозиция (събирането на две различни изображения в един кадър), Демир прави интересни  портрети, които изглеждат напълно обикновени в необработената си версия. Той подбира компонентите толкова прецизно и успешно, че те си пасват перфектно, пресъздавайки фините детайли.

Така например извивката на къщата се превръща в огънато  рамо,  върховете на къщите стават част от човешки тела. Абстрактните снимки на пръв поглед изглеждат напълно неразбираеми, но при продължително проучване разкриват своя скрит смисъл. Турският фотограф умело събира в едно цяло портрета с пейзажа, и с архитектурата, създавайки силно въздействащи черно-бели колажи, наподобяващи сюрреалистични картини.

Еркин признава, че  се опитва да покаже портрети си по такъв начин, че те да отразяват същността на човека. Неговият цикъл от портрети  показва как хармонично се обединяват човекът и природата.  За него е важно да намери красиви, необичайни природни картини. Това могат да бъдат огледални отражения на дървета във водата на езерото,  звездно небе на фона на мрачна нощ,  надигаща се вълна, ято птици, кръжащи над града. Еркин съчетава цветни и монохромни снимки, контрастни с избледнели черно-бели кадри. Той си играе умело с времето, напомняйки, че нищо не е вечно. Демир признава: „Винаги съм обичал да снимам. За мен това е вълнуващ процес, в който можеш напълно да изразиш себе си.”  Творбите на младия фотограф, в които сякаш се преплитат  паралелни светове и материи, пленяват със своя особен чар, изразителност  и спонтанност.

Споделете