Отдел Изкуство предлага на своите читатели материали от всички области на изкуството. Това са книги, графични издания, нотни издания, периодика, CD, DVD, грамофонни плочи. Според общоприетия стандарт всички тези различни носители се подреждат на различно място в библиотеката. Ние в отдел Изкуство решихме да предложим на читателите малко по-интересен и различен начин от досега съществуващия като се надяваме с това да улесним търсенето и да направим отдела още по-привлекателно и уютно място. Идеята ни е да представяме тематично библиотечни материали. По този начин всеки, интересуващ се от някаква тема ще намира на едно място цялата информация. Всеки месец ще избираме за Вас интересни области от изкуството и ще ви предлагаме тематично материали от нашия фонд като се стремим това да става атрактивно и с различен акцент.
Първото ни такова представяне беше през декември миналата година. Нарекохме го “Среща на киното с литературата в отдел Изкуство”. Идеята ни беше да предложим в комплект роман и неговата киноадаптация. Романите ни бяха любезно предоставени от отделите, предлагащи художествена литература, а филмите – от фонда с DVD на отдел Изкуство. Интересът беше голям, а предложените заглавия бяха в различни жанрове. Сред тях имаше филми, които са донесли на създателите си множество награди, романтични, драми, фентъзи, български филми. Към всеки комплект приложихме предложение за друго заглавие. На специално обособено място читателите можеха да записват и своите предложения. Интерес предизвика ретро прожекционен апарат, който допълни атмосферата.
През януари тази година избрахме темата “Българско кино – филми, актьори, режисьори” като предложихме теоретична литература за българското кино, биографии на режисьори и актьори, филми на DVD.
За февруари обект на тематичното предлагане беше джаза. Избрахме книги, статии, нотни издания, CD, DVD, грамофонни плочи. Нарекохме го “С усещане за джаз”. Всеки желаещ можеше да прослуша грамофонна плоча на грамофона, който поставихме до нашите предложения.
Следващото ни предизвикателство, за месец март е “Магията на италианската опера”. Предлагаме книги, нотни издания, статии, CD, DVD, грамофонни плочи. Отново предоставяме възможност за прослушване на музикални записи.
Надяваме се, че това ново начинание ще бъде успешно и ще донесе положителни емоции за всички. Очакваме интересни предложения от читателите.

Споделете