Мексико е удивителна страна, която в продължение на много години привлича туристи от цял свят с богатата история на древните цивилизации на маите и ацтеките. Уникална симбиоза между предиспанската и колониалната култура, мистичното езичество и легендарната текила емблематични за тази страна.
В близост до Канкун, мексиканските власти осъществят едно уникално начинание – подводен музеен комплекс от 400 бетонни фигури. Музеят „The Cancun and Isla Mujeres” се намира на територията на Националния парк на западното крайбрежие в Кинтан Роо на полуостров Юкатан. Тази подводна инсталация е дело на британския артист Джейсън де Кайрес Тейлър.

Той е известен скулптор и инсталационист, показва как съвременното изкуство интегрира околната среда със своя език и създава творби, в които активен партньор е природата, която ги превръща в живи организми. Изграждането на подводния парк Isla Mujeres стартира през ноември 2009 г. върху 420 квадратни метра морско дъно в Карибско море. Първоначално проектът „Тиха еволюция” потапя 100 бетонни скулптури, които изобразяват всекидневния живот на уморените, уплашени и безразлични хора, на консуматорите и влюбените в себе си, незаинтересовани от света наоколо. Моделите на художника са реални личности.

На 26 ноември 2010 г. всички 400 отливки са заели своите места. Скулптурите са в човешки размер и са спуснати на морското дъно на 9 метра под повърхността. Видът им се променя според законите на средата, в която са поставени – повечето са покрити с корал и са променили цвета си. Благодарение на нарастването на морския живот се превръщат в неотменна част от подводния пейзаж.

Различни съдове, които са част от изложените творби, са украсени от израснали с времето през тях корали и водорасли.

Идеята на организаторите е чрез многобройните конструкции да отвлекат вниманието на туристите от кораловите рифове в района, които са силно разрушени – твърде често неопитни плувци закачат коралите или просто отчупват парчета за спомен. Колекцията от скулптурите в естествен размер предлага сцени от всекидневния живот, пресъздава емблематични събития, които са се случили над водата, като „Тайната вечеря”, например.
Не е нужно да бъдете голям експерт по гмуркането, за да се насладите на музея. Той има две галерии – една дълбока и една на по-плитка. Ако не смеете да се гмуркате, можете да се повозите на лодка със стъклено дъно и пак да разгледате фигурите.

Разположен в тихите води на Националният морски парк Канкун, това е един от най-интересните музеи в света.

https://www.youtube.com/watch?v=y9inYv4yF1k

Споделете