Слушането на грамофонни плочи не е отживелица. Този факт е продиктуван от качеството на нейния звук и любовта към музиката.
В предходната ни публикация Ви запознахме с историята на грамофонната плоча, а сега ще Ви разкажем за тази колекция в отдел Изкуство. Фонотеката на библиотеката се състои от аудио записи на грамофонни плочи, компактдиск и аудио касети. Грамофонните плочи са около 10 000. Те представят различни жанрове и стилове музика – класика, фолклор, популярна, както и исторически документи, художествени текстове и драматизирани приказки. Разбира се, грамофонните плочи представляват най-голяма част от фонотеката. Това е логически свързано с историята на звукозаписа и звукопроизводството. Във варненския печат има интересна публикация от Тодор Копаранов, свързана с производството на грамофонни плочи. В нея авторът посочва, че през 1907 г. във Варна е направен първият грамофонен запис от фирма „Одеон Рекордс”, който включва десет песни на лиричния тенор Стоян Бешков в съпровод на варненския катедрален хор. Това са предимно български народни песни, но в една от плочите присъства и „Обесването на Васил Левски”, която по това време е била много популярна.
Първата грамофонна плоча във фонда на библиотеката е „Химн на НР България” и е постъпила през 1967 г. През годините колекцията се обновява чрез покупки от културно-информационни центрове и специализирани книжарници. В реклама за откриването на музикален магазини, който е „културна придобивка за гр. Сталин четем: „почти всякога магазинът разполага с над 3000 грамофонни плочи от най-богат и разнообразен репертоар.” Благодарение на постъплението на депозитен екземпляр притежаваме много заглавия, произведени от Балкантон. Освен тях, в нашия фонд може да намерите издания на чуждите звукозаписни компании Мелодия, Amiga, Pepita, Decca, Eterna, Hungaroton, Opus, Supraphon, EMI и др. През 1998 г. спират постъпленията в този фонд поради невъзможност да бъде комплектуван. Отчитайки възраждане на интереса към топлия звук на грамофонната плоча, почти 20 години по-късно през 2017 г., започна обновяването на фонда с нови заглавия.
Може би Ви вълнува въпроса по какъв начин любителите на винила могат да се докоснат до богатството от аудиозаписи, които притежаваме? Някои от заглавията се заемат за дома, но основната част от фонда е предназначена за прослушване на място в библиотеката. Съвсем отскоро в отдел Изкуство бе обособен нов музикален ъгъл. Така читателите на библиотеката ще имат възможност да подберат и прослушат сами предпочитаната от тях музика или изпълнител.

За да се предстви тази интересна колекция в отдел Изкуство, се реализират разнообразни инициативи, насочени към различни читателски аудитории.
За най-малките ни читатели организирахме музикална работилничка и ателие за приказни герои. Някои от участиниците за първи път се докоснаха до грамофонни плочи и се запознаха с грамофона. За тях беше вълнуващо преживяване възможността сами да пуснат грамофонната плоча, отнасяйки се с голямо внимание към нея.
Любителите на музиката на Пучини се срещнаха с изключителните героини на италианския маестро, вълнуващи и до днес с историите на своята любов. Това стана възможно благодарение на музикалните записи от колекцията с грамофонни плочи на изключителните Мария Калас, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Катя Попова, Катя Ричарели, Монсерат Кабайе и др.
Тончо Русев и неговите вечни шлагери, доставиха радост на почитателите на българската поп музика. Песните, изпълнени от най-популярните български изпълнители – Лили Иванова, Васил Найденов, Росица Кирилова, Богдана Карадочева, Силвия Кацарова, Йорданка Христова, Катя Филипова, дует Ритон, Христо Кидиков, Веселин Маринов доставиха истинска наслада на участниците в нашата инициатива.

От богатото разнообразие на изпълнители ние Ви предлагаме:
Класическа музика: Леонид Коган, Мила Георгиева, Артур Рубинщайн, Яша Хайфец, Минчо, Минчев, Мстислав Ростропович, Дина Шнайдерман.
Оперна музика: Люба Велич, Мария Калас, Христина Морфова, Райна Кабаиванска, Катя Попова, Николай Гюзелев, Николай Гяуров.
Поп и рок музика: Паша Христова, Диана Експрес, Бийтълс, Неотон Фамилия, Locomotiv GT, Neoton Familia, Леа Иванова, Стефан Воронов.

Открийте своя стил и изпълнител и се насладете на музикалните записи, които можете да намерите в нашия фонд от грамофонни плочи!

Споделете