В рамките на Международния фестивал за съвременно изкуство – Варна в отдел Изкуство на РБ “Пенчо Славейков” на 24.04.2014 г. се откри изложба на художничката Виктория Георгиева

Международният фестивал за съвременно изкуство Contempo е създаден през 2009 г. по идея на художничката Рая Георгиева (1978-2009). Организиран е от фондация „Рая Георгиева”  с партньорството и подкрепата на варненските частни галерии, държавни и общински културни институции, бизнес структури с интереси в областта на креативните индустрии, културни активисти, журналисти и общественици. Contempo e некомерсиална платформа за насърчаване, представяне и популяризиране на творчеството на млади автори.

Виктория Георгиева е родом от Исперих, завършва средното си образование в град Варна, където учи туризъм. Впоследствие решава да се занимава с рисуване и заминава за Велико Търново където записва Педагогика на обучението по изобразително изкуство. През 2013 г. завършва Факултета за изящни изкуства “Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново, България. Участва в Erasmus студентски обмен, Факултет за изящни изкуства, Куенка, Кастилия-Ла Манча, Испания (2011). Обича да се занимава с живопис, прави колажи и е увлечена по стрийт арта (сигурно сте попадали на някои нейни неща!). Откакто е започнала да се занимава с рисуване, винаги е искала да показва творбите си. Участвала е в десетки конкурси, биеналета, фестивали, арт-резиденции.

“Вики Георгиева предлага инвестиция в начина, по който изглежда и се представя в ежедневието, спасявайки най-често срещаните му и незабелязани незначителности. Открива в тях геометрия, светлина и цветни взаимоотношения, качествени материали и конрасти, които водят до развитие на интересни композиции, разкриващи скрита лирика, която разбива тези “невидими пространства”. Разкрива ги чрез безупречна реалистична техника, изпълнена със субективност. Това е нещото в което несъзнателно инвестираме, фокусирайки се върху очевидната тривиалност.”

Карлос Кодес, Галерия Хамете, Куенка, Испания

Самостоятелни изложби

2012: “Бръм”, Галерия Таралеж, Велико Търново, България
2009: ” За Сънищата”, Галерия Гая, София

Групови изложби

2014: СУРАТЪ, Виктория Георгиева и Горан Памуков, Галерия Таралеж, Велико Търново
2014: Примитивните Импулси, Undercurrents Callery, Лондон, UK и др.

Фестивали и проекти

2014: ARCHIGRAFF български графити, проект чрез Amorpha Youth Group, Варна
2013: Дни на Европа, VISUAL GRAFFITI PROJECT в Училище за деца със специални образователни потребности “Братя Миладинови”, чрез Amorpha Group, Варна и др.

Резидентни програми за артисти

2012: SUNSHINERS, с поканата на Museum of Ideas, Лвов, Украйна

Награди

1-во място Живопис

7-ми Национален Студентски конкурс, Галерия “Червеното пони”, Пловдив, България

Симпозиуми и работилници

2013:  Симпозиум живопис и скулптура, село Кисийците, България

2013: Пленер „Изкуство върху хартия“, хижа Плевен, Стара планина, България

2013:  ZOOM ZOOM III симпозиум за съвременно изкуство, село Велковци, България

2012: ZOOM ZOOM II симпозиум за съвременно изкуство, село Пургаторио, Португалия

2011: ZOOM ZOOM I симпозиум за съвременно изкуство, село Кръстец, България

2011: Пленер живопис, галерия Ателие, Велико Търново, България

2011: Работилница малка пластика в бронз, Факултет по Изобразително изкуство, Велико Търново, България

Снимки от откриването на изложбата в отдел “Изкуство”

 

Споделете