Значението на английската дума `Рор-up` е изниквам, появявам се неочаквано. `Pop-up книга` е понятие, което включва в себе си книги с изскачащи, триизмерни картинки. В наши дни това са издания, които се изработват най-често от картон и са предназначени за деца поради своята увлекателност и способността на частите им да се движат. Това от своя страна впечатлява малчуганите и успява да задържи тяхното внимание. Една от най-ранните `Pop-up книги`, за които има информация е от 13 в. Тя представлява ръкописна астрологична книга, в която с помощта на движещи се части, авторът Рамон Лул (каталонски поет и мистик) успява по лесен начин да изобрази теориите си. Той използва системи от мобилни дискове, наречени `волвели`, за да илюстрира своите идеи. По-късно подобни `волвели` за изчисляване датите на християнските празници за години напред използва  бенедиктинският монах Матю Перис в книгата си `Голяма хроника`.

През вековете способът набирал популярност и се използвал, както в учебници по анатомия на човека, например (за обяснение на движенията на клапи и т.н.), така и за астрологически прогнози, въвеждане на тайни кодове и др. Друго интересно приложение на `Pop-up книгите` измислил английският архитект Ланселот Браун (1716. –  1783), който  използвал движещите се книги, за да покаже “преди и след” на своите проекти. Факт е, че в продължение на вековете книгите с подвижни части билиDean Son Луи Жирочесто използвани предимно в научната литература. Постепенно обаче започнали да се произвеждат такива книги и за деца, които в крайна сметка придобили най-голяма популярност. Първите „истински“ отпечатани `Pop-up книги` за деца са произведени от компанията Dean & Son – издателска фирма, основана в Лондон през 1800г. Към средата на 19 век Dean & Son насочили вниманието си към производството на този вид издания и в периода  1860 – 1900г. публикували около петдесет заглавия. Някои от книгите имали подвижни герои, в други се използвало наслагването на изрязани сцени (най-малко три слоя), навързани с панделки. Вторите създавали триизмерен ефект на принципа панорама или `peep-show` (от англ.  – панорама в кутия,  дупка, в която да се надникне).Л. Мегендорфер Прилагана била и технология, в която чрез наподобяващи жалузи, нарези, при издърпване на езиче в страницата едно изображение било заменяно от друго (т. нар. принцип на венецианските щори). Може би най-оригиналните подвижни детски книжки през XIX в., били тези с текст, илюстрации и пространствени решения на германеца  – Лотар Мегендорфер(1847-1925). Рядкото чувство за хумор и артистичния талант на мюнхенския творец се свързвали с редица възхитителни триизмерни издания. Първото от тях Л. Мегендорфер създава през 1878 г. като коледен подарък за сина си. За разлика от своите съвременници, авторът не се задоволил да представя само по една сцена на страница – в творбите му се случвало до пет различни части от Мегендорферилюстрацията да се местят едновременно  в различни посоки чрез издърпване на езиче. Л. Мегендорфер използвал множество скрити между страниците приспособления като фини метални пружинки, кукички, повдигачи и нитове. Бумът в книгоиздаването на детски `Pop-up книги` дошъл през 1929г. С публикуването на Daily Express Children`s Annual Number 1 с изскачащи триизмерни картинки. Тя била произведена от Луис Жиро и Теодор Браун. Следват още издания на Daily Express, след което Жиро отваря свое собствено издателство. Създаването на интерактивна книга започва с избиране на литературно произведение, а след това се определя концепцията, начина за нейното конструиране. След като сюжета е определен съвместно от писател, художник и дизайнер, идва редът на така наречения “хартиен инженер”, който се занимава с изграждането на интерактивната част на книгата.

Той е този, който въплъщава идеите на писателя и художника, буквално съживяващ сцените на произведението, често допълвайки механичните ефекти със звуци или дори миризми. Ето защо изработването на интерактивната книга е не само творческа, но същевременно и практическа задача. Подвижните елементи трябва да бъдат прикрепени към страницата, така че да не се огъват или късат, когато са сгънати, трябва да се предвиди мястото на прорезите, броят на обемните части. Най-важното е размерите на изскачащата картинка да са точни и ъглите да са прецизно и точно изрязани, за да може книгата да се сгъва и разгъва правилно. В момента най- луксозните `pop-up` книги се сглобяват ръчно в Колумбия, Еквадор, Мексико и Сингапур. След отпечатването си картинките се щанцоват и се сравняват с размерите на тялото на книгата. Екип от около 60 човека участват в изработването на една `pop-up` книга.

Интересно:

Споделете