На 2 декември в залите на отдел „Изкуство” бе открита изложба на художествено ателие с ръководител Доника Йорданова. Художничката Кремена Цанкова представи всеки един от участниците. Великолепните изпълнения на младите музиканти от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ допринесоха за празничната и артистична атмосфера на вечерта.
Доника Йорданова е художник и преподавател. Завършила е педагогика на изобразителното изкуство, специалност живопис през 2003 г. във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” при проф. Г. Костов. Води собствено художествено ателие от 2009 г. Нейните ученици са отвъд възрастовите ограничения. Някои от тях работят за хоби, други, за да кандидатстват в средни и висши училища, както в страната, така и в чужбина. Води и арт-релаксация, която е с терапевтична насоченост.
В изложбата участват седемнайсет от нейните ученици. Те представят рисунки и живопис, изпълнени в различни техники. Най-малкият художник е Кристиян Алексиев, който в момента е на девет години и показва творчество от първи клас до сега. Някои от творбите са с учебна насоченост и ни разкриват възможности за овладяване на композиция, перспектива, анатомия и цветознание. Други картини са свободни работи, които са израз на богата душевност, индивидуално виждане и отношение към света.
Основната движеща линия на Доника Йорданова е, че изкуството минава отвъд границите на зримото и е път към духовното и мост между хората, което се доказва и от самата изложба.

Очакваме Ви в отдел “Изкуство”, за да разгледате изложбата!

Споделете