Сега Челси е един от най-приятните за живеене райони в Манхатън, запазил традиционните за стария Ню Йорк триетажни къщи от кафяв камък с тесни фасади и стъпала отпред. Повечето някогашни фабрики и складове са превърнати в галерии, ресторанти, бутици, клубове, фотографски студия.

А сега по-конкретно ще представим Хай Лайн (висящата градина на Ню Йорк)
Цялата история на тази висяща градина е свързана със стремежа на нюйоркчани да живеят удобно, стремеж намирал различен израз в съответствие с разбиранията на времето. Метаморфозите и са ярки илюстрации на еволюцията за представата на успешно организирана градска среда. Естакадата е построена през 1930 г., за да не може влаковете да минават на нивото на улиците. Тя е с дължина 20 км. и позволявала да се избегнат 105 кръстовища и струва над 150 милиона долара, еквивалентност на 2 милиарда днес – сериозна инвестиция. Но в средата на XX в. камионите стават предпочитано средство за превоз на товари и жп линията се използва все по-малко. През 1980 г. през нея минава последния влак. Обявен е конкурс за проект за ново приложение на Хай Лайн: участват 720 екипа от 36 страни. Паркът Хай Лайн се прочува още преди да стане реалност.

Стигнали до 14-та западна улица на Манхатън пред погледа ни се открива неуютна сивота от старо желязо и бетон. Но качвайки се по стълбите на 10 метра височина, човек се чувства по-близо до небето, някак извисен над сивотата на града. Стремежът на дизайнерите да възпроизведат дивата природа личи в детайлите на висящата градина на Ню Йорк – Хай Лайн.
Първата част на естакадата върху, която е построена градината пресича бившия неугледен Митпакинг Дистрикт. После минава през западния край на Челси, а най- северната и отсечка пресича друг стар нюйорски квартал с лоша слава преди – Хелс Китчън. Към момента паркът е разположен на дължина 2 км. по естакадата.
Оформен е специално от местни видове, характерни за този район. Брези, високи треви, шипкови храсти и полски цветя са сред засадените. Надеждата е, че след като се възстанови естествената природна среда, ще дойдат и птици. Създава се усещане, че вървите по пътека през ливада. Пътеката е от плочи, разположени между тревистите насаждения. Пейките-пързалки са имитация на дървен материал, а реверансът към миналото са старите релси с траверсите сред тревата. На няколко площадки релсите са намерили нови приложения: дървени шезлонги се плъзгат по тях като талиги на влакови колела.
Скоро след завършването на плана дружеството на приятелите на Хай Лайн развива дейност по събиране на средства за поддръжка. Предстои да се отвоюва и зоната на градското депо, а общественият интерес е залог за успеха на проекта. Легенди се носят за висящите градини на Семирамида във Вавилон, провъзгласена за едно от седемте чудеса на света. Надали естакадата ще бъде увенчана с подобна слава – времената са други. Но знае ли човек….

А тук може да научите малко повече за градините Хай Лайн.

Споделете