Емили БронтеЕмили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в семейството на пастора Патрик Бронте в Торнтън. Заедно със сестрите си Шарлот и Ан тя допринася за богатството на английската и световната литература. Още като деца сестрите започват да четат книгите от богатата библиотека на своя баща. Те водят затворен живот и предпочитат да общуват с текстове, а не с други хора. Това помага за оформянето на техния светоглед и желанието им сами да създават литературни произведения.
Емили Бронте пише стихове, но това с което остава известна дори двеста години след рождението си е единствения й роман “Брулени хълмове”. Той е написан през 1845-46 г. под псевдоним Елис Бел и до днес е претърпял множество издания на различни езици по цял свят. Първоначално критиката не приема ласкаво произведението, но днес то е считано за класическо и продължава да държи буден интереса на читателите. Истинската си слава романът получава години след смъртта на авторката си. Според някои съвременни класации това е най-завладяващата любовна история в литературата.

1920Киното не остава равнодущно към “Брулени хълмове”. Няколко адаптации на романа пренасят съдбите на Катрин и Хийтклиф на екрана.
Първият филм по романа е на режисьора А. В. Брамбъл от 1920 г., но от него няма оцеляло копие. Така адаптацията от 1939 г. заема мястото на първи филм, заснет по романа. Режисьор е Уилям Уайлър, в главните роли са Мърл Оребърн и Лорънс Оливие. Номиниран е за “Оскар”, а за Лорънс Оливие тази роля дава начален тласък на кариерата му. И до днес това се приема като една от най-известните холивудски продукции.

1970Следващата адаптация на „Брулени хълмове” е от 1954 г. Режисьор е Луис Бунюел, който по това време работи в Мексико. Снима филма с мексикански актьори, а действието е пренесено в Мексико в края на 19 в.
През 1970 г. Робърт Фюест прави поредната екранизация с участието на Анна Колдър-Маршъл и Тимъти Далтън. Това е и първата цветна версия на филма.
19921992 г. – Жулиет Бинош и Ралф Файнс се превъплъщават в героите от романа под ръководството на режисьора Питър Космински. Филмът е силно въздействащ и успява да пренесе зрителите в атмосферата на романа.
Мюзикъл 2003Интерес представлява една модерна интерпретация от 2003 г., когато режисьорът Сури Кришнама превръща “Брулени хълмове” в мюзикъл. Главните роли се изпълняват от Ерика Кристенсен и Майк Вогел.
2009През 2009 г. режисьорът Коки Гидройк пренася историята на Кати и Хитклийф на малкия екран като създава минисериал с участието на Том Харди и Шарлот Райди.
През 2011 г. „Брулени хълмове” отново се връща на малкия екран под режисурата на Андрея Арнолд.
Животът на Емили Бронте е твърде кратък, едва 30 години, но романът, написан от нея продължава живота си. След множеството преводи, издания, екранизации дори 170 години след смъртта на авторката „Брулени хълмове” все още докосва сърцата на читатели и зрители.

Споделете