Чарлз Луис Тифани е основател на къщата Tiffany & Co. Роден е през 1812 г. в Килингли, Кънектикът. През 1837 г. заедно със съученика си Джон Йънг се отправя към Ню Йорк, наемат малко ателие в Бродуей и основават златарско дружество. Същата година отварят магазин, отначало за канцеларски принадлежности и маскарадни костюми, а малко по-късно се появява Tiffany & Co. Символ на фирмата става „Тифани блу” – белег за изканост и актуалност – присъства навсякъде от елегантните кутийки, хартиени пликове с фирменото лого до рекламните плакати. Дори и най-малкото пръстенче не напуска магазина без елегантната синя опаковка. За пет години фирмата процъфтява. Отваря врати магазинът на Бродуей. Пред главния му вход са поставени часовник и статуя на митологичния Атлас. Фирмата публикува каталог на продуктите си – първия по рода си в САЩ. През 1861 г. на церемония по встъпване в длъжност на американски президент Ейбрахам Линкълн съпругата му Мери Тод носи огърлица и обеци Tiffany. През 1867 г. Чарлз Тифани участва на Световното изложение в Париж. Сребърните му бижута печелят медал. Той е първият американец получил такова отличие и по този начин си извоюва международна слава. През 1878 г. бижутерът купува от ЮАР един от най-големите нешлифовани диаманти – 287,42 карата, който блести върху врата на Одри Хепбърн във филма „Закуска в Тифани” (1961 г.). През 1886 г. компанията Тифани създава неповторимия годежен пръстен с диамант, поставен в обков, изнесен от самия пръстен, за да изпъкне целия му блясък. Тифани създава множество ордени – Медалът на честта, Великият печат на САЩ и др.
Joaquin Sorolla y Bastida,  portrait (1911)Луис Комфърт Тифани (1848-1933). Кариерата му започва устремно през 1885 г. – основава свое предприятие в съдружие с баща си. Следва модела на лукс и качество, но изгражда свой облик. Луис Тифани има много дарби. Най-напред се занимава с живопис. Прекарва две години в Европа, после изкарва курс по антично изкуство в Националната академия по дизайн, Ню Йорк. В Париж учи история на живописта. Повлиян от ориенталската живопис на Леон Бели пътува из Мароко, Тунис и Алжир. Запленен е от емайлираните стъкла, стъклените мозайки и цветния фаянс в тези страни. Някои от творбите му носят отпечатък от тези пътувания. Едва 28 годишен, Луис Тифани е вече утвърден художник. Убеден , че изкуството трябва да присътва във всички аспекти на ежедневието – „въведете красотата в домовете си”, постепенно се насочва към декорацията и интериорния дизайн. Получава поръчки за обзавеждане на богати къщи и резиденции на милионери и прочути личности – Хавмайер, а също така и на писателя Марк Твен. И до днес в белия дом може да се види витражът, поръчан от президента Честър Артър.

Решителен поврат в творчеството на Тифани настъпва в началото на 90-те години, когато стъклото неудържимо го привлича и той му се посвещава. През 1885 г. създава ателие, в което от вдъхвовението му се появяват хиляди лампи, вази, стъклени мозайки и витражи. Работата в ателието се разраства бързо и към края на века Тифани използва над 300 работника. Започва производството на прочутите лампи, всяка от които е уникат, защото е изработена от различни комбинации от стъклени детайли и фрагменти. Тифани се обръща към мозайките, емайла и керамиката, при които може да се приложат многослойните техники на стъклото. През 1894 г. Зигфрид Бинг – търговец на произведения на изкуството, колекционер посещава САЩ и открива изключителните изделия от стъкло на Луис Тифани. През 1895 г. Бинг отваря галерия „Домът на Ар нуво” и става изключителен представител на Тифани в Европа. През 1901 г. повечето музеи притежават творби на Тифани. Луис Тифани е един от първите американски творци, признат във Франция. През 1919 г. той е единственият чуждестранен творец, представен в колекцията на декоратвните изкуства на парижкия музей „Люксембург”. Въображението и качеството на творбите , новаторството и оригиналността на техниките, цветовете и техните зрелищни ефекти, придават неповторимост на произведенията Луис Тифани и ги отличава от европейската традиция. Той създава технологията Favrile, при която от разтопеното стъкло се извайват форми, близки до природните с бляскави контрастиращи цветове. Успоредно с нея развива технологията Лава, при която се получава ефект на зърниста шупливост подобно на вулканична скала.
Луис Тифани е един от най-значимите представители на движението Ар нуво. Неговите изделия от стъкло греят с приказния блясък на „Хиляда и една нощ”. Налага неповторим стил, който приема името му. Сред изумителните произведения на изкуството са витражите му: изработеният по картина на Тулуз Лотрек, Ангелът на възкресението (Музей на изящните изкуства в Монреал), Магнолиите и др.

Споделете