Централна Америка – Джаз фестивалът в Сейнт Лусия
Кога се провежда: През първите две седмици на май
Къде се провежда: По целия остров (включително Кастри, Пиджън Айлънд, Суфриер, Вийо Фор и Лабори)

Представя: Най-добрата международна джазова музика с брилянтен местен привкус

Джаз фестивалът в Сейнт ЛусияОще от основаването си през 1992г. той се превръща в неотменно ежегодно събитие. Джаз фестивалът обхваща целия остров в продължение на две седмици и е признат за едно от водещите карибски музикални събития и едно от петте най-големи празненства на джаза. Началото на май волно отприщва широк спектър от звуци в многобройни шоу-програми. Традиционен и акустичен джаз, ню ейдж и фюжън (плюс калипсо и ритъм енд блус) – всички те са силно представени от изпълнители от Карибски острови, САЩ, Латинска Америка и Африка – истински интернационален пантеон на джазови артисти, който привлича любители от всяко кътче на планетата. Освен голямото многообразие от представления – официални концерти на сцена, късни нощни представяния, събития на открито, клубни вечери и пикници на открито – те създават безброй странични развлечения, подсилващи фестивалната атмосфера. Дори джазът да не е най-любимата ви музика, Сейнт Лусия през май е неверотно място за веселие.

Южна Америка – Танцуващите дяволи
Кога се провежда: През май-юни
Къде се провежда: Сан Франсиско де Яре, щат Миранда

Представя: Автентична венецуелска култура без всякакви задръжки

Празникът Тяло Христово почита Светото причастие (Евхаристията) и като такъв не отбелязва конктерно събитие в живота на Исус – но това не е причина да спре да се празнува. Всъщност той е сред най-големите венецуелски празници, в който католическата доктрина и африканските традиции се сливат, за да създадат необикновено празненство. Създаден в Испания и разкрасен от африканските роби, една от най-зрелищните манифестации на празника са танцуващите дяволи, които тропкат игриво пред църквите и по градските улици и площади в цяла Венецуела до навечерието на Тяло Христово. Навсякъде в страната представленията са забележителни, но едно от най-добрите изпълнения на танцуващите дяволи може да се наблюдава в задрямалия колониален град Сан Франсиско де Яре, на югоизток от Каракас. Външният вид често лъже – танцуващите дяволи са „живи” от 1742г. и местните се готвят месеци наред преди празника. По време на фестивала към тях се присъединяват хиляди гости от страната и чужбина, твърдо решени да се забавляват в трескавото пиршество. Изпълнението символизира вечната битка между доброто и злото. Първото винаги побеждава и танцуващите дяволи се предават на Светото причатие в църквата.

Африка – фестивал на световната религиозна музика във Фес
Кога се провежда: През юни
Къде се провежда: Фес

Представя: Религиозна музика и духовно възвисяване

Стария град ФесГрад Фес, който е на 1200 години, е духовна столица на Мароко и музиканти от цял свят пристигат тук, за да участват в десетдневния фестивал на религиозната музика и танци. Можете да чуете от хипнотизиращи суфитски напеви до завладяващи цигански ритми, от сафарадски еврейски погребални песни до госпъл хорове; да гледате въртящи се дервиши и балийски храмови танци. Има и вълнуващи музикални срещи, в които изпълнители от различни националности и вероизповедания свирят заедно смесица от жанрове. От своето начало (1994г.) фестивалът се е разраснал и обхваща не само музика, а и изложби и културни дебати. Фестивал на световната религиозна музика във ФесФес е сред най-романтичните градове в света и притежава въздействаща атмосфера. Средновековната архитектура и лъкатушните улички карат всеки да се чувства пренесен назад във времето. Същността на фестивала се изразява в твърде сериозната цел да подчертае всеобщите ценности, които обединяват световните религии, и да популяризира културното и духовното разбирателство чрез трансцедентната сила на музиката. Това е уникално, разнолико културно събитие, което безспорно докосва душата и на най-закоравелия привърженик на светското.

Европа – Фестивал на литературата и изкуствата в Хей он Уай
Кога се провежда: Десет дена в края на май и началото на юни
Къде се провежда: Близо до Хей он Уай, Поуис

Представя: Сериозни любители на обществено значими произведения

Добре е да знаете: През 2001 г. американския президент Бил Клинтън остроумно нарича фестивала в Хей „Уудсток на ума”

През 60-те години на миналия век Ричард Буут отваря книжарница в старата пожарна на Хей, и други последват примера му и до 70-те години Хей става известен като „Градът на книгите”. Брилянтната идея на Буут през 1977г. е да обяви града за независимо кралство, себе си за негов крал, а коня си – за първи министър. Последвалата публичност тласка развитието на Хей и довежда голям брой посетители. В резултат на това възниква Фестивлът на литературата и изкуствата (1988г.). Фестивалът разширява дейността си през годините, за да включи преглед на филми, музикални изпълнения и множество допълнителни прояви. Фестивалът е едновременно и местен и глобален.

Европа – Световен фeстивал на кукленото изкуство
Кога се провежда: през месец май (датите за провеждане се променят)
Къде се провежда: Прага

Представя: Куклено шоу, старо и ново

 Световен фeстивал на кукленото изкуствоКукловодството е древно изкуство, което е много по-сложно, отколкото изглежда, а в Чешката република то е от световна класа.  Световен фeстивал на кукленото изкуствоСъществуват около 20 различни вида кукли – от най-простите, които се пъхат на пръстите до сложни марионетки, изработени от различни материали, и ваянг кулит – сложно изрязаните кукли-сенки, характерни за Индонезия. Фестивалът, който се провежда в няколко театъра, има състезателен характер. За света на кукловодите той е еквивалент на оскарите. Неизбежният куклен парад по улиците е далеч по-забавен от преминаването на звездите по червения килим пред театър „Кодак” в Холивуд на оскарите.

Азия – Фестивал на разделящото се море
Кога се провежда: Основният фестивал е през май, но има и други разделения през март и юли
Къде се провежда: Остров Джиндо

Представя: Масово участие, музика, култура

Азия – Фестивал на разделящото се море

Нужно е да храните голяма вяра, за да тръгнете просто така в морето, надявайки се, че то ще се раздели достатъчно, за да стигнете до целта си благополучно. Но хиляди корейци правят тъкмо това всяка година, тръгвайки по една оголена пясъчна ивица, която свързва Хоедонг на остров Джиндо в югозападната част на страната с остров Модо. Френският посланик Пиер Ранди разказва за това във френския печат и събужда международен интерес и около феномена бързо се развива фестивал. Морската пътека се простира на около 3 км и е широка около 40 м. В обикновено време, обикновено рано привечер, местни жители и туристи правят първите стъпки по оголеното морско дъно. Върви се бързо с кратки спирания. Над 1 млн. души посещават фестивала и е уникално и будещо възторг преживяване да бъдете част от тази необикновена човешка верига.

Азия – Фестивал на разделящото се море

Споделете