„Аз никога не рисувам сънища или кошмари.

 Рисувам моя собствена реалност.“

Фрида Кало е една от легендите на ХХ век, представителка на така нареченото „наивистично изкуство”. Известна е с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Творчеството и е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Понякога стилът на Фрида  е определян и като магически реализъм. Самобитна художничка(нейните картини днес се търсят от прочути колекционери и от знаменитости като Мадона и Робърт де Ниро), Фрида Кало е и загадката, пленила сърцето на художника Диего Ривера, тя е и последната любов на Лев Троцки.  Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон или просто Фрида Кало е родена в Мексико на 6 юли 1907 година. Автор е на 143 картини, 55 от които са автопортрети.

Животът на Фрида е осеян с мъка. 6-годишна тя прекарва полиомиелит, вследствие на което единият ѝ крак е по-къс и слаб. Нищо чудно, че мечтае да стане лекар и да помага на другите да избегнат нейната участ. С младежка страст се увлича по Фройд и е първата мексиканка, преминала курс по психоанализа. Но съдбата сякаш тегне над нея. Когато е на 18,  претърпява тежка катастрофа, при която чупи гръбнак и претърпява множество операции,  поради, което остава приковавана към легло за дълги периоди от време. Особено значение в творчеството на Фрида Кало имат националните мотиви. Тя се отнася с любов към мексиканската култура, колекционира старинни произведения на приложното изкуство, дори се облича с национални костюми. В картините на Фрида се долавя силното влияние на културата на доколумбовото изкуство на Америка.

Творчеството и е наситено с много символи и фетиши. Картините на Фрида Кало изобилстват от детайли и знаци,  свързани с индианската митология на доиспанския период. Жанрът автопортрет преобладава в творчеството на художничката. В него с помощта на метафората тя отразява собствения си живот. Брачното ѝ съжителство с Диего Ривера е легендарно. Когато сключват брак той е на 43, а тя на 22. Диего изневерява често на Фрида, но тя не спира да го обича до края на дните си. Развеждат се през 1939 година, но се женят отново следващата година. Фрида умира на 13 юли 1954 г., едва на 47 години. Творчеството ѝ остава непознато за широката публика десетки години след смъртта ѝ. Тя е известна най-вече като жената на Диего Ривера. Всичко обаче се променя, когато през  2001 г. Фрида става първата жена мексиканка,  удостоена с пощенска марка в САЩ. През 2002 г. по живота ѝ е направен филм със Салма Хайек в главната роля. През 2010 година в Мексико в обръщение влиза нова банкнота от 500 песо с нейния лик и този на съпруга ѝ Диего Ривера.

 

 

Споделете