Тео ЯнсенТео Янсен е холандски художник и кинетичен скулптор, роден в Хага на 17 март 1948 г. Янсен учи специалност „Физика”, но прекъсва и става художник. Артистът твори огромни съоръжения напомнящи животински скелети, които се задвижват от вятъра. Янсен нарича творбите си „създания” или „животни”. Скулпторът създава „изкуствените форми на живот” използувайки генетически алгоритми.

 

С първото си изобретение – изкуствено НЛО предизвиква истинска паника в града, в който живее. Скоро след това прави машина, която може да рисува сама. През 1990-та година открива перфектна среда между физика и изкуство със своите „Анимари”. „Генетичния код” на изкуствените същества се определя от дължината и броя на пластмасовите им тръби. Същите характеристики определят начина им на движение по пясъка и интерактивността към околната среда. Идеята за задвижвани от вятъра създания е странна, но бъдещите планове на Янсен са още по-необичайни. Той обмисля да създаде и „Анимали”, които ще могат да еволюират също като органичните живи създания – чрез надпревара помежду си. Победителят ще може да поглъща ДНК на победеният, с която да продължи да се развива и расте. Тео Янсен е сигурен, че в близко бъдеще създанията му ще имат мускули и мозъчни клетки, с които да извършват по-сложни дейности.

„Аз съм нещо като Дон Кихот, борещ се да намери нови обяснения за живота. Разбирам обаче, че е невъзможно да се обясни всичко. Когато се правиш на Бог, както правя аз, пред теб изникват същите проблеми, каквито е имал Той.”

За повече информация:

http://www.strandbeest.com/

Споделете