Отдел Изкуство се стреми да предоставя на своите читатели разнообразни събития. За по-малката възрастова категория – децата многократно сме организирали изложби, творчески работилници, срещи с писатели. През 2022 г. започнахме да работим по програма, която нарекохме „Старият грамофон разказва”. Идеята беше породена от факта, че нашата библиотека притежава богат фонд от грамофонни плочи, позабравени в недалечното минало. През последните години се наблюдава възвръщане на интереса към винила. Нашата колекция включва разнообразни музикални записи и драматизации на приказки, в които участват големи български актьори. Безспорна истина е, че слушането на приказки развива в децата въображение и стимулира тяхното мислене. Двете предпоставки ни провокираха да помислим по какъв начин да срещнем малките си читатели с грамофонните плочи.
В началото „Старият грамофон разказва” беше част от „Пътуващата детска библиотека” съвместна инициатива с Детския отдел на библиотеката. Посетихме няколко детски градини, където показвахме на малчуганите грамофон и грамофонни плочи, слушахме приказки, измисляхме си наши собствени истории и след това изработвахме книгоразделител с герой от слушаната приказка. Повечето от децата не бяха виждали грамофон, а вида на грамофонната плоча пораждаше у тях истински възторг. Тези срещи бяха изпълнени с емоции и много хубави преживявания. Може би затова те предизвикаха голям интерес и получихме многократно предложения за гостуване.

По време на летните ни занимания с деца, които вече са традиционни, добавихме и: „Старият грамофон разказва приказки през лятото”. За всяка седмица от месец юли имахме различна тема. След изслушване на приказката децата изработваха различни предмети, свързани с тематиката й. За „Андерсенови приказки” – русалка и оловен войник, за „Приказки на Шехеразада” – корица на книга (така участниците бяха запознати и с това какво една корица на книга трябва да притежава), за „Български народни приказки” – книгоразделител с фолклорни мотиви. Смятаме, че тази инициатива има успех, защото съчетахме слушането на приказки с любимата за децата приложно-декоративна дейност. В културния календар на библиотеката обявяваме дати, в които ще може отново да слушаме приказки, детски песни и стихове, и разбира се заедно да творим. За септември избрахме „Пипи Дългото чорапче”, тъй като едно от приключенията на главната героиня е тръгването й на училище. Изработвахме учебна програма за предстоящите занятия в училище. През месец октомври темата ще бъде „Приказки за животни”. Децата ще майсторят забавни предмети, които засега запазваме в тайна. Датите са 14 и 31 октомври.

Надяваме се, че новите ни срещи ще са все така забавни и ще носят радост на все повече деца. За нас ще е удоволствие, ако получим предложения за теми и участия! Очакваме Ви!

Споделете