Карнавалът в град Лас Палмас на остров Гран Канария – един от най-големите на Канарския архипелаг, е като доброто вино – колкото повече остарява, толкова по-качествено става. Лас Палмас е столицата на остров Гран Канария, който е един от испанските Канарски острови край северозападна Африка. Изблик на веселие и хумор, на музика и танци, на алегории и колорит. И всичко това върху основата на една многовековна обществена и културна традиция. Този масов празник е ежегодно събитие, което съперничи на карнавала в Рио де Жанейро. Продължителността му е месец. Тази година той е насрочен за 26 януари – 18 февруари и разчита не само на спонтанната подкрепа на местното население, а и на стабилна финансова поддръжка от страна на официалните власти. Средно общия бюджет възлиза на 300 милиона песети (над 1 600 000 долара), 75 милиона песети са осигурени от кметството на Лас Палмас, 10 милиона-от автономното правителство на Канарските острови, други 10 милиона-от Съвета по туризъм на Гран Канария. Останалата част се поема от частни институции и граждани.
През 1938 г. диктаторът генерал Франко издава декрет, с който забранява всякакви подобни празненства, заклеймявайки ги с презрителното “тези улични дандании”. През 40-те години на франкистката диктатура само на град Кадис и на канарския остров Тенерифе било разрешено да правят карнавали, но на закрито и без право да се излиза на улицата. Жизнерадостните и буйни жители на Гран Канария не могли да понесат за дълго тези строги забрани на генерала. През 1947 г. те спонтанно облекли маскарадните костюми и изкарали карнавалните колесници на ул. “Триана” в Лас Палмас. Своеволието им било сурово наказано. Едва в началото на 1976 г., малко след смъртта на Франко, жителите на мадридския квартал “Ла Ислета” успели да убедят кметството да възстанови традицията на карнавалите. Искането им било прието, но при едно условие: уличните шествия ще се наричат “народни празненства”, а не карнавали. Още на следващия ден във вестник “Ехо от островите” имало статия за завръщането на карнавалите след 40 години забрана.
Днес карнавалът в Лас Палмас е смесица от най-характерните елементи на най-прочутите фиести от този род в света. Той съчетава маските и костюмите, присъщи на карнавала във Венеция, с музиката и колорита на бразилските шествия. По време на карнавала хората забравят страховете си, надмогват комплексите си, дават воля на смеха си и на дълго потисканата си страст към себеизява и фантазиране. Всеки пореден карнавал има своя централна тема. Карнавалната тема за 2018 е “Магически и фантастични същества”. В миналогодишен карнавал с тема “Цирково изкуство” в парка “Санта Каталина” е бил монтиран гигантски цирков купол с подходяща сцена с височина 24 м., на която се изявили безброй талантливи артисти. Месеци преди празненствата започват репетициите за шествията, в които се включват хиляди приказно дегизирани и танцуващи под звуците на салса и меренге млади хора. Най-дългият преход до момента е 7 км в продължение на 7 часа с участието на 60 карнавални платформи и 200 000 души. Едно единствено перо от екзотична птица, украсяващо карнавалните костюми, може да стигне до 3,5 долара. Една от главните атракции неизменно е кралицата на карнавала, която се избира по време на самото събитие. Костюмите на кандидатите се проектират от специално подбрани дизайнери, а изработването им започва още през месец август предходната година. Цената на подобен кралски тоалет варира от 8000 до 21 000 долара. Едно такова събитие, на което се канят и гастролиращи артисти от цял свят, е изключително доходоносно поради огромния туристически наплив в течение на няколко седмици. Хотелите и ресторантите са препълнени, а местните културни и исторически забележителности се радват на изключителен интерес и приходите както винаги са по-високи от разходите. Карнавалът в Лас Палмас е своеобразен връх в това отношение и винаги привлича много гости.


 

 

Ако желаете да избегнете зимата тук и да посетите този пищен карнавал може да видите повече информация в този сайт.


Споделете