Нова рубрика “МУЗИКА И КИНО“ с „НИНА“

Рубриката „МУЗИКА И КИНО“ стартира с игрален филм за невероятната Нина Симон.
В поредния цикъл от лектории, посветени на киното, публиката ще се запознае с най-новата филмова игрална интерпретация, свързана с живота и творчеството на американската соул дива Нина Симон. Почитателите на киноклуба в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ ще разберат как киното разказва чрез силата на големия екран, за съвременните музикални величия,  в новата рубрика „Музика и кино“ на 18 ноември от 10 ч. Модератор на събитието е Елица Матеева – критик и режисьор с последното си филмово предложение  - „НИНА“ – игрален филм на Великобритания, 2016 г., 90 мин., сценарист и режисьор – Синтия Морт.

В началото Нина Симон е “млада, талантлива и черна“, а след това – тя е просто гневна.Такава е от дете, такава остава и през целия си 70-годишен живот. Родената през 1933 година Юнис Катлин Уеймън, която по-късно ще се нарече Нина Симон, така и не успява да преодолее усещането, че не е постигнала това, което заслужава.
Тя пее с почти андрогенен баритон, както пише и Дориан Лински от The Guardian, който варира (по собствените думи на Симон) от “дрезгав” до мек като “кафе със сметана”. Нина пише песни и свири на пиано като виртуоз, интерпретира всякакви мелодии със сила и въображение. Въпреки, че е много талантлива, след като завършва училище, Юнис бива отхвърлена от Музикалния институт във Филаделфия, именно, заради цвета на кожата си.
Един от най-силните й концерти, който е включен в албума Nuff Said! се провежда по време на музикалния фестивал в Уестбъри на 7 април 1968 година, три дни след като Мартин Лутър Кинг е застрелян. Тя представя чисто нова песен, наречена Why? (The King of Love Is Dead).
През 1970-та Симон губи вярата си в активисткото движение, защото революцията, за която тя мечтае, не се случва. На края на живота си, тя вече знае: “Няма движение за граждански права. Всичко се разпадна” и признава, че е щяла да бъде по-щастлива, ако не се беше занимавала с политика. В последните години преди смъртта си през 2003 г., Симон изглежда сравнително помъдряла. Тя не успява да дочака триумфалното си завръщане, но все пак старостта й представлява достоен край за жена, цял живот водила самостоятелна война срещу всичко и всички.
Филмът „Нина“ проследява завръщането на Нина Симон. Тя успява да ангажира нов съмишленик за работата си – Клифтън Хендерсън. Клифтън заема мястото на личен асистент и полага изключителни усилия, за да реализира сценичните изяви на певицата. Никой не иска да работи с Нина Симон заради ужасния й характер. В главните роли публиката ще се наслади на играта на актьорския дует - Зои Салдана (Нина) и Дейвид Ойелоуо (Клифтън).

Етикети:, , ,

Публикувано на: 10 ноември, 2016 от Отдел "Изкуство" Рубрика: Афиш