За първи път варненската публика ще има възможност да дискутира върху творбата на Себастиан Лелио – „Една фантастична жена“ с Оскар 2018 за чуждоезичен филм. В кратък лекторски модул Елица Матеева ще представи филма в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ на 19 май в 10.00 ч. Чилийската драма притежава особено излъчване заради характерния си магически реализъм като сюжет и режисьорско решение. Филмът дължи харизматичността си на участието на актрисата Даниела Вега – първата трансджендър актриса, избрана да връчи статуетка на церемонията за най-престижните киноотличия в света. Актьорското изпълнение на чилийското мецо-сопрано е деликатно и лирично.

Сюжетът на „Една фантастична жена“ е семпъл: Орландо и Марина са заедно почти година. Марина е необичайна любовница – тя е транссексуална, а Орландо е с 30 години по-възрастен от нея. Бившата съпруга на Орландо и синът му считат отношенията между него и Марина за перверзни и ненормални. Всеки се опитва да унижи или заплаши Марина. Тя се бори за правото си да бъде себе си и го прави със сърце и душа. Именно поради тази причина е „фантастичната жена“. Докато Марина търси посоката, Орландо постоянно я дебне от другата страна на живота като се опитва да й подскаже пътя. Една вечер той се събужда внезапно от болки в главата и Марина търси помощ като по спешност го отвежда в болница. Час по-късно мъжът умира от спукана аневризма. Марина моли за помощ брат му. В последствие семейството на Орландо посреща вестта за смъртта му по особен начин. Всеки член от фамилията общува хладнокръвно и цинично с любимата му. Марина трябва да напусне жилището на Орландо, да не се появява на погребението му, да изтрие всяка следа за себе си и да се откаже от спомените си.  Режисьорът Себастиан Лелио е роден на 8 март 1974 в Сантяго, Чили, прави своя голям пробив през 2013 година с великолепната си комедия „Глория“ (на която в момента подготвя римейк с Джулиан Мур) с участието на Паулина Гарсия в ролята на разведена жена на средна възраст, която се справя с гнева и романтичните си преживявания в неочакван за нея период.

Режисьорът вече завърши и представи на фестивала в Торонто новия си филм „Disobediance“, драма за хомосексуалната връзка между две жени, която е в противоречие с ценностите на еврейската общност – централните роли са поверени на звездния дует Рейчъл Вайс и Рейчъл МакАдамс. В някои кадри филмът на Лелио „Една фантастична жена“ има емоционален заряд, който може да се сравни с киното на Алмодовар, но като че ли е по-лиричен и меланхоличен. Премиерата на „Една фантастична жена“ бе на 67-мия международен филмов фестивал в Берлин, където спечели и „Сребърна мечка“ 2017 за сценарий, дело на Лелио и Гонзалио Маза.

Споделете