Сецесионът в БългарияВалентин Ангелов „Сецесионът в България”
Авторът на книгата проф. Валентин Ангелов е български учен, работещ в областта на теорията и историята на изкуството, естетиката, изобразителното изкуство, университетски преподавател. Без написаните от него научни трудове българското изкуствознание не би било същото. Настоящото издание на книгоиздателска къща „Труд” е първото цялостно изследване на сецесиона в българското изкуство. В предговора на книгата авторът споделя, че началото на интереса му към чара на този стил е от далечната 1977 г., когато публикува статията „Влиянието на сецесиона в България” (бр. 3 на сп. „Изкуство”). Разгръщайки страниците на „Сецесионът в България”, ще научим какво е веруюто на стила, как се проявява в архитектурата, дърварезбата, приложното и кавалетното изкуство. Последният раздел на книгата е „Албум на българския сецесион”, където с богат илюстративен материал се запознаваме с проявата на стила в архитектурата, грънчарството, периодиката, илюстрациите, рекламата.
За пръв път Александър Божинов разказва„За пръв път Александър Божинов разказва” Съставители Любен Божинов и Дора Божинова
Много е написано за художника Александър Божинов, считан за основател на карикатурата като изкуство в България. Изданието на „Изток-Запад” обаче е уникално по своя характер, тъй като в основата му лежи ръкопис, събирал прах в неизвестност близо половин век. Идеята да се съберат в книга спомените на Александър Божинов е на сина му Любен. Дълги години той осъществява връзка с баща си само с писма, тъй като живее при майка си в Сърбия. След завръщането си в България през 1941 г. се настанява в къщата на баща си и започва да скътва всеки негов ръкопис, бележка, писмо и рисунки, предназначени за кошчето. Има идея дори да записва с магнетофон разказвани от Александър Божинов случки, на което бащата рязко се противопоставя. Така синът тайно натрупва внушителен материал и през 1967 г. решава да започне да пише книга. „Ще пиша рано заран, когато той още спи, иначе ще надникне да погледне какво работя, ще разбере и ще си имам неприятности.” , споделя той със съпругата си. За съжаление скоро след това Любен Божинов умира. Дора Божинова довършва проекта, но не успява да види книгата издадена. След години ръкописа случайно е открит от антиквар след разчистване на жилище на починал човек.
Ванко Урумов„Ванко Урумов”
Книгата е издадена от Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, на която Ванко Урумов е бил директор дълги години. Той е роден във Варна, работи в областта на живописта, графиката, пластиката и монументалните изкуства. Участва в общи и национални изложби в страната и в представителни изложби на български творци в чужбина. Организира самостоятелни изложби. Носител е на награди, между които и орден „Кирил и Методий” I степен. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Добрич и Бургас, националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, частни колекции у нас и в чужбина. През декември 2013 г. се открива най-голямата ретроспективна изложба на художника, която представя около 100 от най-известните му и значими творби в шест зали на Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна. Окачествена е от най-авторитетните български художници и изкуствоведи като върхово културно събитие, което преоткрива изкуството и величината на Ванко Урумов като един от най-големите български творци с европейско измерение.
Васко @ 40+5Васко Василев „Васко @ 40+5”
Издателство „Пинг Понг Ивентс” издава биографичния разказ на големия български цигулар Васко Василев. Това е второ допълнено издание на излязлата преди пет години книга „Васко @ 40”. В предговора авторът споделя: „Когато решихме да преиздадем тази книга и да допълним последните 5 години осъзнах две неща – колко бързо е отлетяло времето и колко много концерти са минали от тогава. Хиляди километри разстояния, безброй хотелски стаи, часове музика, нови сцени и най-вече обмен на енергия с публика от различни националности и много, много обич…Все още най-важното за мен остава да пътувам и да поемам нови предизвикателства на сцената”. Освен увлекателния разказ на Васко Василев за живота му, за любовта към музиката, концертите, признанието на публиката, в книгата откриваме и богат снимков материал.
Modern Arckitecture„Modern Architecture A-Z”
Архитектурна енциклопедия в 2 тома на издателство „Tachen”. За разлика от повечето архитектурни енциклопедии, които са склонни да се концентрират повече върху сгради и етажни планове, отколкото върху архитекти, тази книга поставя архитектите в светлината на прожекторите.Така читателите могат да получат ясна представа за мащабите на тяхната работа. С повече от 270 публикации, книгата обхваща не само архитекти, но и групи, движения и стилове от 19-ти до 21-ви век. Всеки архитект е представен с портрет и кратка биография, както и с описание на важни обекти. Илюстрациите, включени в изданието още повече допълват картината за света на съвременната архитектура.
100 Contemporary Artists„100 Contemporary Artists”
Енциклопедия в два тома за съвременно изкуство на издателство „Tachen”, включваща 100 от най-изявените и интересни художници от последните години, определящи облика на съвременното изкуство. Изданието обединява творците, представени в по-рано публикуваната поредица „Art now”. Всеки от художниците е представен с кратка биография и илюстрации на неговото творчество.

Споделете