От векове холандците са признати за най-вещи и изобретателни градинари. Безброй са растенията – декоративни или предназначени за кухнята, които носят името “холандски”. Страстта им към градинарството, съчетана с любовта към домашния уют, е допринесла за създаването и на холандския аквариум. Умело използвайки комбинациите на различни по форма, големина и цвят водни растения, те пренасят близо до себе си успокояващия и загадъчен подводен свят. Постепенно, с течение на времето, се е оформило изкуството, преплитащо уменията на добрия интериорен дизайнер. Всеки дом си има особена атмосфера, в която водната градина трябва да се впише без да създава усещане за кич или претрупаност. Названието холандски аквариум възниква през 70-те години на миналия век, когато прекрасните водни пейзажи, красящи холандските домове, стават известни сред акваристите и бързо се разпространяват по света.

За разлика от обикновените аквариуми, в които се отглеждат рибки и други водни животинки, а растителността е оскъдна или изобщо я няма, в холандските тя е основата. Това е вид подводна зимна градина, в която се използват не обикновени цветя, а растения, обитаващи несолени води – екзотични или взети от близките водоеми. Това е един от основните канони, по които се създава холандският аквариум – водата в него непременно е сладка. Ако изобщо се гледат рибки, то те са съвсем малко и от видове, които няма да повреждат растенията. Обемът на аквариумите обикновено е 200-500 литра, а дължината е 1-2 метра, ширината значително е по-голяма от височината. Субстратът, в който се засаждат растенията, задължително е с тъмен цвят – дребен базалтов или гранитов чакъл или едър промит речен пясък. Като допълнителни декоративни елементи се използват едри камъни или красиви, добре обработени части от дървесни корени или клони.

Много важно както от декоративна, така и от функционална гледна точка е осветлението. Както всички растения, и водните виреят добре и показват цялата си красота когато получават достатъчно светлина. Тъй като повечето от тях произхождат от тропиците, няма опасност при нашите климатични условия да ги преосветим. Важно е и количеството на светлината. В естествени условия повечето водни растения следват определен годишен цикъл на развитие според сезоните, но в аквариума положението е съвсем друго. Тук дължината на светлия ден се определя от собственика и ако той прави това некомпетентно, лошите резултати няма да закъснеят. Най-добре е да се придържа към универсалното време на осветяване – около 10-12 часа.

На дъното на аквариума може да се създадат алеи, тераси, полянки, алпинеуми и в него ще оживеят дивни пейзажи. При оформлението всеки може да изяви своите художествени виждания и умения, но са нужни и немалко специални познания. Това се отнася особено до избора на растенията и до техните изисквания. Както казахме, основният елемент при създаването на холандски аквариум са живите растения. При засаждането им се спазват няколко елементарни принципа. Добре е да се подбират видове растения, които нарастват бавно. Много важно е растенията да не образуват плаващи или надводни листа. Добре е да са с разнообразна форма на листата като отделните близко разположени групи се отличават рязко по този признак. За да се подчертае обемът на аквариума, често се прибягва до терасиране. Това позволява да се засадят на заден план повече растения и да се създадат ефектни игри с цветовете и формите им.

Лайденска улицаТъй като в холандския аквариум преобладават вертикалните линии, образувани от стъблата и листата на растенията, за разнообразяване се прилага така наречената лайденска улица. Лайден е град в Холандия, чиито жители се славят като особено привързани към цветята и зеленината. В акваристиката лайденската улица представлява група засадени в една линия растения с оригинални листа или багри, която косо пресича плътната растителна фонова стена. За поддържането на бистротата е нужен също и обикновен аквариумен уред за филтрация. При холандския аквариум не е нужна аерация на водата, защото той не е покрит отгоре и водата се аерира по естествен път. Температурата на водата, особено ако отглеждаме тропически растения, се поддържа 25-26 градуса с помощта на аквариумен нагревател. Ако в холандския аквариум се отглеждат само растения, е нужно от време на време да се подхранват със специални торове, които могат да се купят в магазините за акваристи. Ако пък, за да оживим пейзажа, сме завъдили и няколко рибки, не е нужно да правим това. За да се поддържа в добър вид подводната композиция, са нужни малко, но редовни грижи. Задължително се подменя 20% от водата с прясна, която не бива да е от водопровода. Нужно е да премахваме повредените или недоразвити листа, а също и да прищипваме върховете на тези, които се стремят да излязат над водата.

Споделете