През годините отдел Изкуство многократно е бил място за изява на творци от Варна. В рубриката ни „Изкуство в библиотеката” ще Ви срещнем с Владимир Иванов.

Визитка: Роден 1946 г. във Варна. Завършил графика 1975 в НХА. Художник, професор по визуални изкуства. Работи в областта на съвременното изкуство с многобройни изяви у нас и в чужбина. Над 30 самостоятелни изложби и с множество участие в колективни изложби и международни биеналета. Негови творби са част от колекциите на ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, СГХГ, НХГ, Конгресната библиотека на САЩ, Графични кабинети в Дрезден и Френската национална библиотека, колекцията Мейджи, Токио и частни колекции. Живее и работи във Варна.
Любима мисъл: „Няма път към щастието. Щастието е пътят” (Буда) и „Животът е един несигурен опит” (Юнг).
– Любима музика: Музиката на 60-те, ритъм енд блус. Групите: Пинк Флойд, Лед Цепелин, Куин и др. Не слушам музика, когато работя, защото нарушава концентрацията. Това важи за мисловния процес на създаване на творбата. По време на техническото й реализиране слушам с удоволствие.
– Вашата графика „Тайни послания” е станала част от колекциите на Конгресната библиотека. Разкажете ни за това.
През 1988 г. служители на библиотеката пристигат във Варна, за да подберат творби на български автори, които да включат в представителна изложба на българска графика във Вашингтон – Конгресната библиотека. За осъществяването й научих от мой колега, който ми показа тогавашното издание „Спектър” на Американското посолство в София. В него сред публикуваните творби на български художници беше и репродукцията на моите „Тайни послания”. Творбата ми беше откупена. Двадесет години по-късно посетих Конгресната библиотека. Любопитно ми беше да видя своята работа. След направената заявка поръчката ми беше изпълнена и наистина моите „Тайни послания” бяха сред други графични творби в колекцията на библиотеката.
– От къде започна романът с Библиотеката: Първата книга, която взех от Детски отдел на Варнеската библиотека бе „Медената питка”. Като ученик във Френската гимназия учебниците по литература бяха френски издания, които бяха много добре оформени. Такива издания имаше и в библиотеката на гимназията. Contempo-2014Именно те спомогнаха за оформяне на вкуса ми към качествените издания и провокираха интересът ми към изкуството. Може би това беше решаващо да избера да кандидатствам в НХА. Книгите и списанията за изкуство винаги са били моят ориентир в света на изкуството. За радост още тогава във Варнеската градска библиотека, откривах много качествени заглавия: Art in America, Die Kunst и др. По време на следването ми в София библиотеките бяха важна част от моето образование. Често посещавах Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, библиотеката при Института за изследване на изкуствата на БАН и разбира се библиотеката на Академията.
Библиотеките заедно с галериите и музеите са моето Място. Това са пространства на духа и на културата. Там срещаш учтиво и внимателно отношение и с много вкус подредени експонати/книги.
След завършване на Академията се завърнах във Варна и отново потърсих приятното пространство на Градската библиотека. И пак открих в нея моето Място, защото там ме очакваше обогатения фонд от книги и списания за изкуство. И така нещата преминаха от 20 към 21 век. И днес, прекрачвайки прага на библиотеката, усещането ми е, че отново ще открия нещо ново и непознато на рафтовете. Освен в отдел Изкуство намирам много интересна професионална информация и в Немската читалня.

– Още за любовта към книгата: Отражение на тази любов е и 10 годишната ми работа като художествен редактор на издателство „Георги Бакалов” – Варна. Оформил съм стотици книги и още в толкова съм взел участие като редактор. Последният ми проект в тази насока е оформлението на книгата на проф. Росица Йорданова – „Барокова реторика”.
– Партниране с библиотеката: За мен е удоволствие да сътруднича на моите приятели от библиотеката за подбора на заглавия, свързани с изкуство, както и общуването ми с читателите чрез осъществените лекции за изкуството на ХХ век (учстници бяха и вече познати имена арх. Тодор Даскалов и реж. Галин Стоев), представяне на книги, художествени ателиета, куратор на изложби… Така аз станах част от библиотеката, което е чест за мен.

– Инициативи в отдел Изкуство: За да могат залите на отдел Изкуство да се превърнат в място, в което книги за изкуство и картини да станат едно цяло, помолих мои колеги да дарят свои творби . Зарадва ме факта, че много художници се отзоваха на поканата и сега техни произведения са част от колекцията на библиотеката и така се роди идеята „Изкуство в библиотеката”. Това е друг мой проект, който осъществих в отдел Изкуство. През 2011-2013 г. представих редица млади талантливи колеги, които бяха в началото на творческия си път: Ирена Димитрова, Велина Гребенска, Мария Казакова, Петър Костадинов, Николай Нинов, Румен Рашев, Калоян Илиев-Кокимото, Петър Минчев и Ангел Карагьозов. Интересен и различен беше подходът при тяхното представяне – някои в дигитален формат, а други направиха прекрасни камерни изложби в библиотеката. Така всички читатели на библиотеката имаха възможност да влязат в контакт със съвременното изкуство, създавано във Варна.

– Какво ще пожелаете на читателите на библиотеката: Бъдете здрави! Намерете своето Място в това безкрайно духовно пространство.

Споделете