В поредната среща от цикъла лектории онлайн посветени на известни режисьори от история на киното, почитателите на седмото изкуство ще се запознаят с творчеството на  Андрей Кончаловски. Модератор на събитието – Елица Матеева. Един от най-космополитните съвременни режисьори, продуцент и сценарист Андрей Сергеевич Михалков-Кончаловски  е роден на  20.08.1937 г. в Москва. Син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, той приема фамилията Кончаловски от моминското име на майка си. През 60 години на ХХ век  се запознава с Андрей Тарковски,  с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски “Валяк и цигулка” (1961 г.) и “Андрей Рубльов” (1966 г.). През 1964 г. Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм – “Сибириада” и през 1979 г. с него постига голям успех на кинофестивала в Кан, след което емигрира в САЩ.  Режисира няколко филма в Холивуд“Любовниците на Мария”, “Влакът беглец” и “Танго и Кеш” с участието на Силвестър Сталоун и Кърт Ръсел. Завръща се  в Русия през 90-те години на миналия век и продължава да прави исторически филми за американските телевизии, като преработката на  “Одисей” (1997 г.) и всепризнатия римейк на “Лъвът през зимата” (2003 г.).

Някои от по-известните филми на Кончаловски са: „Иваново детство”(1962 г.), „Историята на Ася Клячина, която обичала, но не се омъжила” (1967 г.), ”Чичо Ваня” (1970 г.), ”Сибириада” (1970 г.), ”Робиня на любовта” (1976 г.), ”Влакът Беглец” (1985 г.), ”Танго и Кеш” (1989 г.), „Вътрешен кръг” (1991 г.), ”Домът на глупците” (2002 г.), „Битката за Украйна” (2012 г.), „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин” (2014), ”Рай” (2016 г.), „Грехът на Микеланджело” (2019 г.). Последната лента на Кончаловски  “Скъпи другари!” (2020 г.) е предложен от Русия сред кандидатите за американската награда “Оскар”. Черно-бялата драма за засекретения през съветско време погром на мирна демонстрация в Новочеркаск през 1962 г. получи специалната награда на журито на международния кинофестивал във Венеция. В главната роля е Юлия Висоцка, съпруга на режисьора. Според самият Кончаловски една от най-добрите реакции на публиката за видяното на екрана е мълчанието на зрителите след последния кадър.

Любителите на автобиографии  могат да намерят в отдел  Изкуство книгите със скандалните изповеди на Кончаловски  – „Възвисяваща лъжа”, „Долни истини”,  „Долни истини. Седем години по-късно”.

Онлайн среща: Андрей Кончаловски

Споделете