От древни времена водата привлича вниманието на човека към себе си със своите необикновени качества. Като един от четирите елемента на мирозданието (вода, въздух, огън, земя),  тя с еднаква сила е способна да разрушава и да създава,  да предизвиква ужас или възхищение. „Ебру” – това е особена техника в изобразителното изкуство, при която се създават невероятно красиви картини. Най-ясното описание на тази художествена техника е “рисуване върху вода” и отпечатване на картината върху хартия, плат или предмет. Нейната тайна обаче се крие в това, че яркостта и смесването на цветовете, както и формата на рисунката никога не могат да бъдат дублирани отново. Спорен е въпросът как се превежда самата дума. Съществува версия, според която „ебру ” произхожда от арабската  „ab-ru”, която се превежда като „водна повърхност”. Разпространено е и схващането, че „ебру” е възможно да има персийски корен „ebri” и означава облак. В древността, тези „загадъчни” рисунки върху вода се правели само с естествени материали, днес съвременните технологии са добавили и някои синтетични, но безвредни съставки. Материалите, които се използват за рисуването върху вода, са изцяло на водна основа. Разковничето на красивата ебру -рисунка е „китрето”– това е сгъстител на базата на растителни смоли, който не позволява потъването на боите във водата и задържането им на повърхността. Смесва се с водата в определено съотношение, като е необходимо да се спазят някои несложни изисквания при подготовка на разтвора. Мраморните бои се предлагат в различни цветове, които могат да се смесват до получаването на нови нюанси. В миналото те са били приготвяни от стрити минерали и пръст, разредени във вода с добавка на жлъчен секрет от добитък за сгъстяване. За накапване на боите във ваничката е необходима четка-ветрило. По традиция с ебру техника се рисуват задължително лале и роза, които имат важно религиозно значение: лалето е символ на Всевишния Аллах, а розата – на Пророка Мохамед. Когато картината върху водата е готова върху нея се поставя хартиен лист или плат(коприна) за няколко секунди, за да може да се отпечата.

В последствие  той се повдига и се оставя на страни, за да изсъхне. Историята за възникването на „ебру ” е забулена в   тайна, тъй като е трудно да се определи кога се е появила. Най-древната картина  „ебру”датира от от 11в. Не може с точност да се каже  дали е от Индия, Япония или Персия. Единственият факт не пораждащ съмнение е ,че тази техника е присъща за Източното изкуството, характеризиращо се с плавност, медитативност и търпение при изпълнението си. С течение на времето „ебру” достига и пределите на Османската империя, където получава своето развитие.

Ето защо в наши дни Турция се смята за родина на рисуването върху вода. В източните страни, през различните епохи, наименованието на това изкуство е различно, като например „хартия с облаци”, „танцуващи бои”, „облаци и вятър”. На Запад бива наричано „турска хартия”, защото се появява в Европа през 16в. от Истамбул. В периода 17-19в. „ебру ” придобива голяма популярност. В султанския дворец Топкъпъ,  Истамбул, в книгата “Gai-iCevgan”, написана през 1539 г., се съхраняват стари образци на това изкуство. Кориците на Корана и други книги  са били украсявани по този начин. В Османската империя „ебру” се използва като украса на официални документи. Красивите орнаменти на тази художествена техника служат като гаранция за автентичността на писмото. „Ебру” се използва и при декорация на вътрешната част на кориците на книгите.   Днес тази форма за украса продължава под формата на картини или картички. Известни творци, рисували върху вода и изиграли решаваща роля в развитието на тази художествена техника са Хатип Мехмет Ефенди(1773г.), Хезарфен Едхем Ефенди(1829-1904г.), Неджметин Окъяй (01883-1976г.), Мустафа Дюзгюнман (1920-1990г.). Технологияна „ебру” не е забравена и в днешно време особено през последното десетилетие в Турция, получава нов живот и развитие. Осъществяват се изложби, майсторски класове по рисуване върху вода, продават се тъкани, дърво, стъкло с нанесени върху тях рисунки в стил ебру. Съществуват и школи-ебру, а понякога се провеждат и представления по паркове или на улицата, разясняващи тънкостите на това изкуство.

 

Споделете