На 31 октомври от 10.00ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще се представи творчеството на италианската актриса Валерия Бруни Тедески. Акцент в кинолекторията ще бъдат режисьорските й кинопроекти, а публиката ще види най-успешния й филм като режисьор „Актриси“ (2007). Модератор и водещ на лекторията е театралният критик и режисьор Елица Матеева.
Вероятно т. нар. масов зрител не познава режисьорската работа на Валерия Бруни – Тедески. Но може би е чувал името й заради обстоятелството, че тя е по – голямата сестра на Карла Бруни – топмодел, композитор и изпълнител на песни, съпруга на Никола Саркози (президент на Франция от 2007 до 2012 г.).
Валерия е родена в Торино на 16 ноември 1964 г. Израснала е в много богато, но и много музикално семейство. Баща й Алберто Бруни Тадески (1915-1996) е композтор на италиански опери, но и един от собствениците на концерна за автомобилни гуми „Пирели“. Майката на Валерия – Мариса Борини (Marisa Borini), е пианистка. Мариса Борини се снима в трите филма на Валерия, режисирани от актрисата („По-лесно е камила да мине“ – 2003, „Актриси“ – 2007, „Замък в Италия“ – 2013).
Валерия Бруни участва в „Да жиевее свободата“ от 2013 – (в главната роля е неотразимият италиански актьор Тони Сервило , познат на родната публика от „Великата красота“). През 2014 г. за ролята й в италианския филм „Човешки капитал“ (режисьор Паоло Вирзи), тя е номинирана с европейска филмова награда, печели награда за актриса от фестивала в Трайбека (Америка), печели италианската филмова награда за най-добра актриса – „Давид на Донатело” – 2014.
Валерия Бруни – Тедески съчетава различни нюанси на игра. Повечето режисьори разчитат на нейната комедийна сила, но също така актрисата има висок драматичен и мелодраматичен диапазон на игра. Самата тя също проявява слабост към комедийното и обикновено в своите режисьорски проекти, където играе централна роля винаги разказва в сложен комедийно-трагедиен план исторята на едно семейство, в което деца и родители имат своите екзистенциални проблеми.
Във всяка от режисьорските й творби постоянно присъстват няколко важни и отличителни линии: главният персонаж е винаги жена, която се занимава с изкуство. Тя не успява да задържи любовта или ако тя се случва, финалната права е неясна или не завършва с хепи енд. Централният персонаж търси спасение чрез вярата, затова във филмите има опрощаващи пастори, упование в религиозни чудеса, с които комуникацията е нелепа и предизвиква смях. Персонажът се чувства самотен и иска да има деца, но поради различни причини не може да бъде родител. Често диалозите са на тема Италия, семейни спомени и в тях почти сюрреалистично се появява роднина, който е преминал в друго измерение.
Филмът „Актриси“ е в памет на брат й Вирджинио. Сред всички номинаци и награди една от най-важните за „Актриси“ е от конкурсната програма на „Особен поглед“ в Кан – специална награда на журито.
Валерия Бруни е актриса на контрастите-излъчва суровост и студенина, същевременно е изключително спонтанна и емоционална в смяната на душевните статуси.
Играла в над 70 филма, личните й режисьорски проекти се радват на успех и добра оценка от страна на критиците, въпреки, че филмите на Валерия Бруни – Тедески не се харектеризират с комерсиални и конвенционални търсения. Авторското й кино излъчва Чехова ирония и топлина, пречупени през изобретателността на Фелини. Сравняват я с Ана Маняни и Моника Вити, но тя е нестандартна в интерпретациите си и смело бяга от клишетата. Тази година Валерия Бруни – Тедески участва и в последния филм на френския режисьор, актьор и сценарист Самюел Бешентри „Асфалт“, където си партнира с Изабел Юпер, Майкъл Пит и др.

Споделете