Целта на изкуството независимо от неговия вид е да пресъздаде особен вид реалност. Всичко което създават творците е израз на собствените им възприятия за обкръжаващата ни действителност. Както музиката, така и изобразителното изкуство са еднакво способни да пресъздадат  вътрешния свят на човека,  неговия творчески потенциал. Музиката като вид изкуство хармонизира отношението между човека и заобикалящата го среда. Понякога тя му помага да изразява несъгласие или да разкрива съществуващи противоречия. Неоспорим факт е връзката между изобразителното изкуство и музиката. Талантливи музиканти,  композитори, така също и художници, пресъздават в своите призведения преживяванията  и емоциите си, използвайки различни символи. Музиката, както и живописта има свой специфичен колорит. Дори принципите за създаването на музикални или визуални композиции са доста сходни помежду си. Отдавна е известно, че талантливия човек е талантлив във всичко. Много знаменитости от света на музиката имат непосредствено отношение към живописта. Някои от  тях показват таланта си, участвайки в изложби, а други рисуват просто за себе си.

ФРЕДИ МЕРКЮРИистинско име Фарух Булсара (1946-1991), талантлив, неподражаем музикант на съвременния рок. Той мечтае да стане художник и през 1969 г. завършва с отличие колеж по изкуство в Лондон, със специалност графика и дизайн. Получените  знания по живопис и  дизайн, в съчетание с безупречния му вкус, помагат на музаканта при създаването на сценични костюми и клипове. Фреди разработва оригиналния надпис на наименование на групата, като главната буква „Q” е в съответствие със стилистиката на британската хералдика. Рисунките му ни подкупват с разнообразието на стила си, така както и самата негова музика.

ДЖОН ЛЕНЪН – (1940-1980), основател на групата The Beatles. Освен надарен музикант, поет и композитор, той се изявява и като талантлив художник. Учи две години в Ливърпулския колеж по изкуство и именно тогава създава голям брой рисунки, карикатури, и комикси. Джон Ленън продължава да рисува и по време на триумфалното шествие на The Beatles по световните музикални сцени.

БОБ ДИЛЪН (Робърт Алън Цимерман – 1941) – култов американски музикант, композитор, поет, актьор, Нобелов лауреат по литература, песните на който се превръщат в химни на антивоенното движение. Освен тези дадености, Боб Дилън е и талантлив художник. Живописните творби на Дилън са  представени на широката публика в началото на 90-те години в албум от ескизи под названието „Drawn blank”. Освен масло, той използва акварел, гуаш и туш. Първата самостоятелна изложба на музиканта се състои през 2007г. в Германия, в галерията на град Кемниц.

ДЖОНИ ДЕП – ярко олицетворение на това, че талантливия човек е талантлив във всичко. Неговият талант излиза извън границите на филмовата площадка и се разпростира и в областта на изобразителното изкуство. Джони рисува портрети на хора на изкуството, които са не само негови приятели, но и вдъхновители и учители. Втората му съпруга Ванеса Паради е негова муза, и една от най-известните си картини Джони посвещава на нея. В колекцията от творбите му могат да се срещнат портрети на Марлон Брандо, Боб Дилън, Кийд Ричард, Пати Смит.

ДЕЙВИД БАУИексцентричният  творец продължава да ни вълнува и след смъртта си не само с музиката, но и с необикновените си картини, които се причисляват към постмодернизма и неореализма. Небезизвестен е фактът, че за обложките на албумите си Дейвид използва често свои рисунки. През тийнеджърските си години  учи в художествено училище, но и през целия си останал живот не престава да харесва и да се занимава с живопис. Експериментатор по дух както в музиката, така и в живописта, Дейвид Бауи използва различни техники и смесва стилове. Използва акрил, въглен, прави колажи, опитва се да прави светлинни инсталации, а също и изображения с помощта на рентгенови лъчи.

Споделете