Специфична бе учебната година на люмиерчетата, защото те не успяха да преминат през всички планирани предизвикателства, но по време на изолацията, децата се потопиха в изследването на творчеството на различни режисьори. За един от тях, майсторът на психологическия кино разказ Ингмар Бергман, те ще споделят чрез кино, словесни образи и фотографии, своите впечатления под формата на открит урок под надслов „Променяне в първо лице“ на 14 юли от 16.30 в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна. В урока ще се включат талантливите художници от школата по изобразително изкуство „Импресия“ с художествен ръководител Илиана Бораджиева, които ще покажат свои опити върху темата „кино плакат“ от съвместен бинарен урок с киношколата. Люмиерчетата, заедно с техния ръководител Елица Матеева ще представят и своите опити върху една тема, свързана с работата на младия човек върху драматургията на Шекспир. Техните фотографии ще ни въведат в репетиционния процес на: ДЮТ „Златното ключе“ с художествен ръководител Сия Папазова и Театрално ателие с художествен ръководител, актрисата от ДТ „Стоян Бъчваров“ Милена Кънева.
Люмиерчетата ще представят и своите първи критически анализи върху филма на Бергман „Фани и Александър“, публикувани в kinoto.bg.
Кулминацията на открития урок е документалният филм на Стелиан Ганчев „Променяне в първо лице“ – в главната роля е актрисата Йоана Буковска-Давидова. Във филма освен люмиерчетата, участват и младежи от ДЮТ „Златното ключе“- Общински детски комплекс- Варна. Филмът е разказ за гостуването на моноспектакъла „Променяне“ на актрисата Йоана Буковска-Давидова във Варна през есента на 2019 г. В него тя разказва своите впечатления от срещата си с Лив Улман – една от музите на Бергман. Във филма люмиерчетата коментират своите впечатления за киното на Бергман. Плакатът на филма е дело на художничката Доника Кирова, а в сценария на филма са включени и стихове от нейната стихосбирка „Попара от целувки и многоточия без край“.

Споделете