Съвременно унгарско кино със „Северно сияние“ – кинолектория, посветена на Марта Месарош

Последната лектория преди началото на лятната ваканция, с която почитателите на седмата муза ще финализират успешно сезона, е посветена на унгарската режисьорка Марта Месарош. На 22 юни в 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Елица Матеева ще направи заедно с вярната си публика една разходка в съвременната история на Унгария с филма на Месарош „Северно сияние“.
Успешната адвокатка Олга (Илдико Тот) е изградила кариерата и независимостта си във Виена. Когато майка й Мария (Мари Тьорочик) внезапно изпада в кома, Олга трябва да се върне в родната Унгария. Докато преглежда нещата на майка си, Олга започва да открива травматични събития, свързани с раждането й. Цял живот тя е знаела, че е родена в манастир, след като баща й е бил убит. Сега Олга се опитва да сглоби парчетата на пъзела с помощта на Мария, която се събужда от кома и трябва да се изправи срещу миналото си.
Марта Месарош е родена на 19 септември 1931 г. в Будапеща, Унгария. Баща й е Ласло Месарош – известен унгарски скулптор. През 1935 г. семейството й емигрира в СССР. Нейният баща е починал в ГУЛАГ, а по-късно Марта Месарош снима документален филм в негова памет (1968 г. ). След Втората световна война Марта се завръща в родината си, завършва гимназия. След това учи във ВГИК, завършва института през 1956 г. От учителите си си спомня А. Довженко, Л. Кулешов, С. Герасимов, отбелязвайки, че те са се фокусирали единствено върху теорията в преподаването и не са я научили на нищо от практиката. През 1958 г. Месарош се жени за режисьора Миклош Янчо, от който има двама сина, които помагат в работата на Месарош като оператори. В средата на 60-те Месарош и Янчо се разделят.
Първият й пълнометражен игрален филм има премиера през 1968 г. Нейната автобиографична тетралогия, започва с филма „Дневникът за моите деца“ (1984). През средата на 80-те този проект става много популярен. През последните години Марта Месарош живее в Полша. В киното тя е работила с Марина Влади, Анна Карина, Фани Ардан, Изабел Юпер, Ян Новицки и др.
„Унгарското кино винаги е имало много силна социална основа, ярък екранен език и филми с мощни художествени обобщения. Независимо от политическите промени, социални сътресения, икономически трудности, всяко ново поколение унгарски кинематографисти ражда, отглежда и налага на световния екран поне няколко знакови имена, които остават в аналите на киното. И между тях винаги има някоя впечатляващо талантлива жена режисьор. Марта Месарош е ненадминат пример за дълголетна творческа енергия от най-висока класа. Миналата година тя бе специален гост във Висбаден, тогава разказваше за новия си проект, който, вече завършен, сега бе специално събитие в програмата на goEast. „Aurora Borealis“ в буквален превод от латински означава „северна зора“, но така науката назовава природното явление северно сияние. Марта Месарош използва латинския термин като заглавие на филма си, защото в него разказва за сложно изстудените психологически взаимоотношения между две поколения жени – майка и дъщеря, в техния диалог за изтеклото време, прекъснатите връзки, социалните промени като фактор в човешката съдба и все пак силата на кръвта, която оцветява спомена. Разбира се, Марта Месарош, вярна на своя граждански рефлекс, няма как да отмине болезнената тема за унгарската драма на 1956 година, премазаното народно въстание, съветската окупация и „сиянието“ от белезите в паметта. А за да бъде докрай вярна на своето творческо поколение, е поканила за главната роля вече възрастната, но най-голяма актриса на унгарското кино Мари Тьорочик (родена 1935) . Филмът не е незабравим шедьовър, Марта Месарош отдавна не е в златната си режисьорска форма, но докосването до къс от живата история на една забележителна национална кинематография винаги е вълнуващо за всеки професионалист.“  – Геновева Димитрова за вестник „Култура“ Брой 18 (2942), 11 май 2018


„Северно сияние“ – награди и номинации : Награда от МФФ – Чикаго 2018 – награда на публиката за най-добър чуждоезичен филм, Стони Брук Филм фест 2018, Лонг Айлънд (Америка ) – специална диплома за режисура, номинация от унгарските национални награди 2018 – за най-добър саунд.

Етикети:

Публикувано на: 13 юни, 2019 от Отдел "Изкуство" Рубрика: Афиш