Волфганг Амадеус МоцартКогато Моцарт е писал музиката си надали е предполагал какво може да постигне тя. Мислел е как ще се хареса на ценителите на музиката и ще бъде предизвикателство за изпълнителите и как ще му осигури прехрана. Навярно творецът се е подценявал и не си е представял какви свойства ще развият творбите му 2 века по-късно извън концертните и оперните зали.
През 1991 г. д-р Алфред Томатис прави предположението, че слушането на музиката на великия композитор помага за развиването на мозъка. „Ефектът Моцарт” предизвиква дебати и запалва искрата. Научни изследователи, фермери и новатори, находчиви търговци и други започват да умуват как Моцарт би могъл да им помогне. Тук ще представим някои примери:
По-опияняващо вино

За винопроизводител от Сиена, „Вълшебната флейта” вече е неразделна част от производствения процес. От 2005 г. италианецът пуска музиката на Моцарт през 56 високоговорителя в един от лозовите си масиви с Брунело – и гроздето узрява за 14 дни в сравнение с нормалните 20. В резултат алкохолното съдържание на виното се увеличава. От това лозе се ражда специално Брунело – Flauto Magico, първото вино в света, отгледано в хармония с музика на Моцарт.
По-чиста вода

Ако предпочитате водата пред виното, подсигурете си вода, облагородена с Амадеус. Изследвания от края на 90-те години, направени от доктора по алтернативна медицина Масуру Емото, показват, че вода, подложена на музиката на Моцарт, има по-чисти кристали при замразяване, отколкото третираната с хард рок. „Посланието на водата” Емото обяснява, че Моцартовата вода прилича по чистотата на кристалите си на водата от планинските потоци.
По-спокойни кучета – През 2006 Кралското дружество за предпазване на животните от жестокост в Съмърсет прави сензационни разкрития пред вестниците, че е инсталирало озвучителна система за 2000 лири, за да умиротворява някои превъзбудени обитатели на своите кучкарници. Кучетата бързо се успокоявали от музиката на Моцарт и Бах, но не и от танцова или поп музика. „Определено им действа, в кучкарниците сега е по-спокойно”, заявяват от управата.
По-бързи спортисти

Моцарт е в състояние да накара и хората да се движат по-бързо. През април 2004 г., точно преди страната му да стане домакин на Олимпийските игри, д-р Танасис Дрицас, кардиолог и съветник на гръцкия олимпийски отбор, разкрил ползата от слушането на музиката на Моцарт и я включил в тренировките на спортистите. „Преди всяка тренировка трябва да се слуша 10 до 15 минути класическа музика, бавна и спокойна, за да може разгрявката да започне при спокоен пулс и да се стимулира плавно кръвният поток към мускулите”, съветва специалистът. Четири месеца по-късно Гърция печели шест златни медала, което е най-доброто й представяне от 1896 г. насам.
Фотосинтеза – През 2001 г. учени в университета Тринити в Сан Антонио, Тексас, демонстрират как растения, подложени на звуците на „Концерт в сол”, фотосинтезират по-бързо, отколкото ако растат в тишина или ако „слушат” Бах! 
Германско изследване пък установява, че „Четиридесетата симфония” на Моцарт в сол минор снижава кръвното налягане и е лек за сърцето. Специалистите обясняват защо музиката на Моцарт е толкова лечебна. Тя действа релаксиращо заради своята наситена периодичност – композициите повтарят същите мотиви на равномерни времеви интервали. Друго проучване установи, че бебета, чиито бремeнни майки, слушали музиката на австрийския гений, били по-спокойни и по-малко агресивни, когато пораснат. Днес музиката на бележития композитор се използва като средство за терапия при болест на Алцхаймер и за деца с изостанало развитие.
Терминът „ефект на Моцарт“ е въведен през 1995 г. от учени от Калифорнийския университет, които установяват, че студентите се представят по-добре на пространствени тестове за интелигентност, след като слушат музика на композитора.

Споделете